kemencegyújtás

2019.09.20. 18:50

Hétezernél is több tonna cukorrépát dolgoznak fel a cukorgyárban

Idén 126. alkalommal gyújtották be a mészkemencét, szeptember 25-én megkezdődik a kampány Magyarország egyetlen cukorgyárában Kaposváron. Naponta 7300 tonna cukorrépát dolgoznak fel 100 napon keresztül.

Góz Lilla

– Idén 11 ezer hektárnyi területre vetettek cukorrépát a kaposvári cukorgyár részére – kezdte köszöntőjében Kovács Gergely. A kaposvári vállalat kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta: ugyan háromezerrel kevesebb a vetésterület tavalyhoz képest, viszont hektáronként 65-70 tonna répa várható. Naponta 7300 tonna cukorrépát dolgoznak fel a gyárban.

– Az előrejelzések szerint lengyel, francia és olasz területeken a szélsőséges időjárás miatt a várható termésmennyiség tíz százalékkal lesz kevesebb az öt éves átlaghoz képest – jegyezte meg Kovács Gergely. A kampányban 235 állandó dolgozójuk mellett csaknem ötven idénymunkás dolgozik majd. A kaposvári cukorgyár felkészült a 100 napos kampányra: javították a folyamatirányító rendszerüket, a kazánparkot megújították, valamint a csomagolóüzem bővítése is a végéhez közelít. Kovács Gergely felidézte: a kvótarendszer 2017. októberi megszüntetését követően jelentősen megváltoztak a termelési és a piaci viszonyok az Európai Unióban.

– Másfél év alatt a cukorárak 35-40 százalékkal estek az Európai Unióban, azonban öt százalékkal kevesebb répát vetettek idén, így csökken a kínálat, továbbá hét francia, német és lengyel cukorgyárat bezártak – sorolta a kereskedelmi és marketing igazgató. Megjegyezte: a szélsőséges időjárás és a növényvédő szerek korlátozása emeli a cukor árát, így a termesztés és a gyártás rentábilis lehet Magyarországon és Európában egyaránt. Köszöntője végén stabil nyersanyag ellátást és biztonságos üzemmenetet kívánt a kampányra. A kaposvári cukorgyár építése egyébként 1893-ban kezdődött, egy évvel később már megkezdte működését. Túlélte az államosítást, jelenleg hazánk egyetlen cukorgyára.

Energia függetlenség és magasabb bérek

– Emblematikus helyen vagyok, hisz nincs még egy hely Magyarországon, akkor cukorkampányt nyitnak – kezdte köszöntőjét Szita Károly. Kaposvár polgármestere hozzátette: a kaposvári cukorgyár a város gazdaságának erősödéséhez nagy mértékben hozzájárult.

– Néhány éve a legfontosabb cél az volt, hogy mindenki dolgozhasson Kaposváron, a ma pedig 5000-ről 1500-ra csökkent a munkanélküliek száma, a ráta pedig három százalék, ami az országos alatt van – mondta el Szita Károly. Hozzátette: az új célkitűzés, hogy a kereseteket tekintve a megye jogú városok között Kaposvár a 16. helyről a rangsor első felébe kerüljön.

– Mindemellett továbbra is szeretnénk, ha Kaposvár maradna a legolcsóbb a közszolgáltatási díjakat tekintve, emiatt hozzuk létre kétszáz hektáron Közép-Európa legnagyobb napelemparkját és évek óta biogázzal tankoljuk buszainkat – mondta el Szita Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában