kritika

2019.04.13. 17:48

Holdkutya kalandjai

A Túltolva egy olyan film, amelyben a világ legnagyobb spanglijait villantják meg, minden ötödik percben elhangzik egy bölcsesség, és még az alkoholista füves is szimpatikussá válik.

Koszorus Rita

A Túltolva főszereplője Moondog (Matthew McCounaghey), aki valaha – állítólag – zseniális költő volt, bár a visszaemlékezős homevideók alapján, már akkor sem volt normális. Napjainkban azonban a rímfaragás helyett az élvezeteket habzsolja. A néző egy ponton talán sajnálhatná a feleségét, hogy micsoda egy bunkóval hozta össze a sors, de gyorsan rájövünk, hogy Minnie sem sokkal jobb férjuránál. Lehet, hogy Moondog orrba-szájba füvezik és szinte mindig lebeg, ha nem akkor részeg, s ha ez sem akkor mindkettő, de még így is szimpatizálni kezdünk vele.

S az sem utolsó, hogy a fickót mindenki szereti. Mondjuk azt, hogy miért, most sem értem. De ahányszor az utcán bóklászik a hawaii mintás szerkójában, gigászi mennyiségű marihuánát talicskázva, vagy észvesztő mennyiségű pénzzel vág neki a nagyvilágnak, valaki mindig odakiáltja, hogy „imádlak Moondog!” Ez a fajta ismeretség azért felelősség is, de mit érdekli ez hősünket. Ahogy az sem, hogy költőként sztárnak lenni a 21-ik században azért nem kis dolog. Igaz Moondog, nem egy Ady, de nem is Petőfi és fogalmam sincs, hogy miért adnak neki díjat. Mert folyton csak nemi aktusairól ír „verseket” pofátlan őszinteséggel. Igaz az is lehet, hogy csak a magyar fordítás miatt nem tűnnek versnek a szerzeményei.

A dolgok akkor válnak komollyá, amikor Minnie eltávozik, az özvegynek pedig össze kell szednie magát. Érdekes módon, nem az történik, mint az életben, hogy amikor az ember bajban van és elfogy a pénze eltűnnek a barátok is, hanem mindig feltűnik valaki, aki segít. Az egyik ilyen a Snoop Dogg által alakított Lingerie. A beszédes a nevű (magyarul: fehérnemű) rapper folyton fedetlen keblű hölgyek társaságában múlatja az időt, akik tutira nem tisztes nyolc órás munkával keresik meg a szolira valót. Ő is egy bohém figura a maga módján, csak ő nem ugatja a holdat, mint Moondog.

A másik segítőkész barát Saller kapitány (Martin Lawrence), akinek ichthiológiából volna még mit tanulnia, mert olyan faj nincs, hogy mérges delfin. És ott van a keresztény piromán Flicker is (Zach Efron), aki szerint bármit vétkezhetünk mert Jézus már megbűnhődött a bűneinkért. Ez így húsvét közeledtével érdekes gondolat….

A Túltolva olyan, mintha egy drámát néznénk, hiszen miközben felnevetünk Moondog kirohanásain néha összeszorul gyomrunk, szegény róka sorsán. Végül azonban belátjuk, nem kell ezt a hippit sajnálni, hiszen ő csak megragadja a pillanatot és élvezni akarja az életet. S talán nekünk is ezt kéne tenni.

Cím: Túltolva (Beach Bum)

Rendező: Harmony Korine

Szereplők: Snoop Dogg, Isla Fisher, Matthew McConuaghey, Zach Efron, Martin Lawrence, Jonah Hill

Játékidő: 95 perc

Játssza: Kultik Kaposvár

Címkék#kritika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában