tanulható hősiesség

2019.04.23. 20:00

Hőssé vált a kaposvári asszony

Egy 70 év körüli asszony kért segítséget a napokban a kaposvári mentőktől.

Góz Lilla

Kétségbeesve hívta fel őket, hogy férjét az ébredés után a földön fekve találta és hiába szólongatta, nem válaszolt. A mentésirányító megnyugtatta a bejelentőt és együtt megvizsgálták a beteget. Az asszony nem tapasztalt légzést férjénél, ezért újra hatalmas zokogásban tört ki. A mentésirányító a nő heves tiltakozása ellenére meggyőzte, hogy azonnal kezdje meg férje újraélesztését, közben pedig esetkocsit indított segítségül. Folyamatosan instruálta az asszonyt, aki minden erejét összeszedve végezte a mellkasi nyomásokat. A mentők pillanatok alatt a helyszínre értek és átvették az újraélesztést. Az idős nő segítő mozdulatai rövid időn belül sikerre vezettek, a mentők már stabil állapotban szállíthatták kórházba a beteget.

Az egész országra kiterjedő úgynevezett Hősképzést indított tavaly januárban az Országos Mentőszolgálat.

– Minden hónap utolsó hétfőjén délutánonként a kaposvári mentőállomáson várjuk azokat a laikusokat, akik ingyenes újraélesztési oktatáson, gyakorláson vennének részt – mondta el Borbély Gábor. A kaposvári mentőállomás vezetője hozzátette: míg az első alkalmakkor mindössze páran, ma már tucatnyian vesznek részt – köztük fiatalok és idősek egyaránt – a gyakorlati foglalkozásokon.

– Célunk, hogy minél több embert tanítsunk meg a helyes újraélesztés fogásaira. Az időben elkezdett mellkaskompresszió életet menthet, mint ahogy a múlt heti eset is mutatja – jegyezte meg a mentős.

Országosan évente körülbelül hatezer keringésmegállás történik Magyarországon, amelyeknél csak az időben elkezdett mellkaskompresszió segíthet. Ezt két percen belül kell megkezdeni, amellyel hatvan százalék az esély a túlélésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában