Influenza ellen

2019.02.05. 11:30

Így kúrálják magukat a somogyiak influenza, megfázás esetén

Javában tart az influenzaszezon, nem kíméli a vírus a megye lakosságát. Ilyenkor nehéz dönteni a számos sokat hallott gyógymód közül, mivel kúráljuk magunkat.

Koszorus Rita

Forralt bor, fokhagyma, húsleves – ezeket az otthoni praktikákat már szinte mindenki hallotta megfázásra. Közülük több valóban hatásos lehet a kezdeti tünetekre, így a köhögésre alkalmazott mézes teát ajánlják a szakemberek is. A természetgyógyász azt javasolja, hogy a kezdeti tünetek észlelésekor használjunk természetes szereket. – Az immunerősítés fontos – mondta kérdésünkre Kiss Adrienn kaposvári természetgyógyász. – A megelőzésre jó az echinacea tea, de a bodza és a hársfatea is hasznos.

Hozzátette: javasolt a C-vitamin bevitele például frissen facsart gyümölcslevekkel. Ám attól óva int a természetgyógyász, hogy a forró teába tegyük a citrom levét, hiszen negyven fok felett elveszti C-vitamin tartalmát. Ugyanez igaz a mézre is, azt is inkább langyos teába, vagy mézes limonádéba javasolt tenni. – Lázra természetesen lázcsillapítót vegyünk be – mondta a természetgyógyász. – Teákat nyugodtan lehet gyógyszerek mellett is fogyasztani, de töményebb kivonatokat orvossággal együtt ne szedjük.

Bevált módszereket még a patikában is javasolnak. – Torokfájás esetén érdemes kipróbálni a sós vízzel gargalizálást – mondta Tóthné Kalota Veronika, a kaposvári Északnyugati Patika vezető gyógyszerésze. – Ezt kismamáknak is szoktuk javasolni, akiknek komolyabb hatóanyagú gyógyszert nem lehet adni.

– A fokhagyma pedig természetes antibiotikum – tette hozzá Groholy Zsófi gyógyszerész. – Vírusölő még az akácméz, amelyet csak egyéves kor felett lehet adni kisgyermeknek.

Persze nem lehet szó nélkül elmenni a pálinka mellett sem. – Vírusölő hatása van – jegyezte meg Tóthné Kalota Veronika. – Persze kis mennyiségben orvosság csak.

Ám nem mindenki tartja egyformán alkalmasnak betegségek kúrálására a pálinkát. – Én azért nem esküdnék rá – mondta Dús István háziorvos. – A növényi alapú szerek azért hathatnak. A tünetek kezdeti kezelését lehet vény nélküli, természetes szerekkel kezdeni és ráérnek két-három nap múlva jelentkezni orvosnál, ha nem javul az állapotuk.

A gyógyszerészek és az orvosok is gyakorta tapasztalják, hogy a betegek varázsütésre szeretnének meggyógyulni. Beveszik reggel a felírt lázcsillapítót és, ha még aznap este nem gyógyultak meg bosszankodva hívják az ügyeletet. Pedig a szervezet regenerálódásához fontos az ágynyugalom is. Három nap fekvés néha többet ér, mint négy tasak forró ital.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában