majd, ha fagy

2017.09.20. 10:29

Így takarítható meg pénz és energia télen

Ősszel célszerű elvégezni a műanyag ablakok karbantartását: a fémalkatrészek olajozásán kívül előbb-utóbb a téli idényre is érdemes átállítani a nyílászárókat. Pénzt és energiát takarítanak meg azok, akik időben gondoskodnak a felkészülésről.

Harsányi Miklós

– A vasalatok, fémalkatrészek olajozását nem szabad elhanyagolni, melyhez olajspré vagy műszerolaj is használható – mondta Tóth Gábor, a kaposvári TT Ablakrendszer Kft. ügyvezető igazgatója. – Az olajozási pontoknál gyorsan elvégezhető a néhány perces munka, amire bárki nyugodtan vállalkozhat. Emellett érdemes glicerines ronggyal áttörölni a tokban valamint a nyílószárnyban található gumitömítéseket is: ez tél előtt hatékonyan javítja az anyag állagát.

Az évszakok váltakozásával nyári vagy téli üzemmódra is beállíthatjuk a nyílászárókat. Mielőtt beköszönt a hideg idő, lehetőség van az ablak finom beállítására: az imbusz fejek a vasalati elemeknél találhatóak, a művelet elvégzésével jobb lesz télen a légzárás, a szigetelés, amit a pénztárcánkon is érezni lehet.

Simonyi Gábor, a Gábor Ablaktechnika Kft. ügyvezetője szerint az ablaktok és keret ellenőrzésére is érdemes figyelmet fordítani. Esetleges sérülés esetén célszerű szakember segítségét kérni. – Szerintem a karbantartásra fordított idő és energia megtérül – folytatta. – Az energiatudatos szemlélet rohamos elterjedésére utal a műanyag ablakok széleskörű somogyi használata. Fontos, hogy a külső hőszigetelés, a nyílászáró cserén kívül a födém korszerűsítésével komoly eredményeket érhető el, ha már az energia árakat nem lehet befolyásolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában