korom

2018.10.05. 11:30

Indul a fűtési szezon: ne égess szemetet, mert eldugul a kémény!

A fűtőeszköz és a kémény kialakítását, karbantartását feltétlenül célszerű szakemberre bízni: a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra is felhívta a figyelmet: a kémény belső falára lerakódott vastag korom és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, s akár meggyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Harsányi Miklós

Bár a fűtési szezon hivatalosan október 15-én kezdődik, az időjárás hűvösre fordult, s az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is őszies marad. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, illetve ha elmulasztották a rendszeres műszaki felülvizsgálatot. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság azt tanácsolja: évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközt.

A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet. A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, a lakosság által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást.

– A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében mindenki gondoskodjon a lakás megfelelő szellőztetéséről – tanácsolták. – Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba tanácsos résszellőzőt szereltetni. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, s nem biztosított a levegőutánpótlás.

Egy megfelelően működő fűtőeszköz is meghibásodhat, ezért tanácsos jó minőségű szén-dioxid érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, s korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

Szakemberek hangsúlyozzák: senki ne fűtsön háztartási hulladékkal, lakozott, festett vagy nedves fával. Ezek azon túl, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. S így leszűkül a kémény belseje és emiatt a füst visszaáramolhat a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában