fotók

2018.11.06. 14:11

Interaktív bemutatókkal csalogatják a diákokat a szakképzésbe

Gyertyacsere, okos robot programozás, vagy éppen rendőrmotor szimulátor – ezeket is kipróbálhatták kedden a diákok az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziumban. Az Európai Szakképzési Hét keretében a Kaposvári Szakképzési Centrum mind a tizenegy iskolájában interaktívan mutatják be a szakmákat.

Góz Lilla

– Rakd egyesbe, úgy tudsz elindulni – mutatták a rendőrmotor szimulátor működését az egyik diáknak. Az Európai Szakképzési Hét keretében számos interaktív programmal várták a diákokat az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziumban. A diákok fegyvereket is kézbe vehettek, de gyertyát is cserélhettek, ami Árvai Richárd szerint nem is olyan egyszerű. A szennai általános iskola diákja a hegesztő szakra jelentkezett.

– Ebben a robotban szervo motorok vannak benn, egy program segítségével mozgatjuk. Egyszerű programozni, öntanuló rendszere van – mondta el Sándor Gyula. A gépész iskola oktatója hozzátette: a mechatronika tantárgyban segít ez az eszköz, az ipari robotok is ez alapján működnek.

Weimann Gáborné, az intézmény igazgatója köszöntőjében elmondta: szeretnék bemutatni az iskola képzési palettáját, továbbá a gyakorlati helyek képviselői is felvázolják, milyen lehetőséget biztosítanak a tanulóknak.

– Nyolc szakgimnáziumi és hét szakközépiskolai képzés közül választhatnak leendő diákjaink. Két új képzés is indítunk a mechatronikai technikust, a honvéd kadétot, az elektronikai műszerészt – tetet hozzá Weimann Gáborné.

Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott: olyan alapokat adtak a szakgimnáziumok, szakközépiskolák, amelyekkel az egyetemeken és főiskolákon is meg tudják állni helyüket.

– A Kaposvári Szakképzési Centrum mind a tizenegy intézményében interaktív módon mutatjuk be a képzési palettát – tette hozzá Csiba Ágota.

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: ma egy jó szakma felér egy diplomával.

– Egy jó szakma lehetőséget biztosít arra, hogy megalapozzátok a jövőtöket. Itt az Eötvösben ehhez minden feltétel adott – jegyezte meg Huszti Gábor.

Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere egykori diákként tért vissza iskolába.

– Ha emellett az iskola mellett teszitek le a voksotokat, nem fogtok csalódni. Ha egy jó szakmát választotok, tanultok becsülettel, akkor biztos olyan munkahelyet találtok ahol minden téren megbecsülnek titeket – mondta el Borhi Zsombor.

Az Európai Szakképzési Héten Európa szerte minden ország akkreditált programokon keresztül mutatja be szakmáit, mesterségeit. Múlt évben Magyarország az uniós versenyben az előkelő első helyen végzett a programkínálatot tekintve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában