időjárás

2018.05.21. 07:00

Irány a természet! Kellemes időnk lesz pünkösdhétfőn

Napos, felhős idő váltakozik pünkösdhétfőn, a hőmérséklet az évszakos átlag körül alakul, így, aki kirándulni akar, nyugodtan útnak indulhat.

Sonline

Pünkösdhétfőn jellemzően napos, délután vékonyan felhős, fátyolfelhős csapadékmentes idő a valószínűbb Somogyban – tájékoztatott az eumet.hu. – Kellemesen, az évszakos átlag körül alakul a hőmérséklet. Éjjel vékonyodik a fátyolfelhőzet, csillagfényes, eseménytelen idő várható.

A jellemző hőmérséklet

  • hétfő reggel 11 fok
  • hétfő délután 24 fok
  • kedd reggel 13 fok
  • A folytatás

    Keddtől csütörtökig további felmelegedés mellett fülledté válik a levegő, megnő a csapadékhajlam. A változóan napos-gomolyfelhős időben szinte minden nap előfordulhat ebben az országrészben is zápor, illetve zivatar, de ezek csak kis területeket érintenek, így sok helyen nem hullik csapadék.

    A délelőtti, déli időszakban kisebb, este, hajnalban nagyobb a csapadékhajlam. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, zivatarok környezetében fordul elő rövid ideig tartó, erős kifutószél.

    A péntekre és a hétvégére várható helyzet még bizonytalanabb az átlagosnál. A friss számítások szerint elkerüli térségünket, illetve gyengébb lesz a korábban várt hidegfront. Hétvégén gyenge, déli áramlás látszik most valószínűbbnek, így kifejezetten meleg, napos, nyári idő ígérkezik, de marad a magas légköri labilitás, azaz kis körzeteket érintően frissítő záporok, hevesebb zivatargócok is tarkítják a napot.

    Orvosmeteorológia

    Hétfőn sem lesz front térségünkben, de a keringési problémákkal élők körében enyhe panaszok, vérnyomás-ingadozás előfordulhat. Napközben viszont fülledtté válik a levegő, ezért nehézlégzés, légszomj és akár rosszullét is jelentkezhet. Zivatarok környezetében az asztmában szenvedők panaszai fokozódhatnak. 11 és 15 óra között az UV-sugárzás az erős fokozatot is elérheti, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! (Forrás: Időkép)

    Közlekedésmeteorológia

    Hétfőn elsősorban a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyek környezetében vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Egy-egy heves zivatar is lehet, melyekben hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, vízátfolyások nehezíthetik a közlekedést, valamint az erős, viharos széllökések jelentősebben csökkenthetik a járművek menetstabilitását. Zivataroktól függetlenül északon, északkeleten az élénk keleties szél is ronthatja menet közben az autók egyensúlyát. A napos időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. (Forrás: Időkép)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában