szentségimádás

2019.04.13. 10:00

Istennel még könnyebb a helytállás

Istennel töltekezve tudunk csak emberséggel helytállni – mondta Kóré Mihály segesdi plébános, aki a somogyi szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerben dolgozó lelkigondozók és mentálhigiénés szakemberek gyűrűjében beszélt a hittel végzett szolgálatról.

Lőrincz S.

A segesdi Gondviselés Szociális Otthon adott otthont a hagyományos „Osztozónak”, amely azt a célt szolgálja, hogy a szakemberek időről-időre megosszák örömeiket és ötleteiket, kérdéseiket és kételyeiket az adott intézmény lelkiségi eseményeiről. A mostani találkozó gyümölcstermő időszakról szólt; a jelenlét öröméről, a személyességről, a hitelességről, s az ima, a rendszeres vallásgyakorlás erejéről. Ahogy az atya fogalmazott, mindannyian egy tarka szőttest szövünk, miközben óriási energiát fektetünk a hivatásba, de egy-egy őszinte beszélgetésből erőt és reményt merítve építkezhetünk is.

Az „Osztozó” résztvevői bibliaszakkörökről, zarándoklatokról, vallási témájú filmek vetítéséről, templomlátogatásokról, egyházi ünnepek lelkületéről, valamint a személyesség varázsáról számoltak be. Mint mondták, a történelmi egyházak képviselőivel remek kapcsolatot alakítottak ki, s a helyi egyházközségek tagjai is rendre felkeresik őket, előrukkolva akár közös programkínálattal is.

Késmárki Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság társadalmi kapcsolatokért felelős referense az értelem- és célkereső ember transzcendens világ felé való nyitottságát, e dimenzió fontosságát emelte ki, s arra utalt: a humán rendszerek dehumanizációja közepette is apró csodákkal találkozik egy-egy megyei eseményen. Nemes Zita intézményvezető az egykor gróf Széchenyi Elemér tulajdonában lévő kastélyépületről és annak szépséges házi kápolnájáról mesélt, Kóré Mihály plébános, aki hetente megfordul az otthon ódon falak között, a település felújítás alatt álló, hajdan ferencesek működtette, barokk templomban kalauzolta a szakembereket, akik megtekintették Somogy első, freskódíszes patikáját is. A plébános arra tett javaslatot: közeledve a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, az intézmény kápolnájában legyen legalább havonta egy alkalommal egy egyórás szentségimádás, ahol az istenkereső ember találkozhat az emberkereső Istennel.

A műemléktemplom lenyűgözte a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában