körkép

2019.06.01. 16:00

Itt a nyár, táborból táborba indul a diák

A nyár kikapcsolódás és az önfeledt szórakozás ideje, azonban nem minden szülő teheti meg, hogy az egész nyári szünetet otthon töltse gyermekével.

Koszorus Rita

Horgásztábor gyerekeknek Vaskeresztesen

Ahol nincsen lehetőség arra, hogy nagyszülők segítsenek a gyermekfelügyeletben, ott bizony nincs más megoldás, mint a nyári tábor. A gyerekek véleménye megoszlik ezekről, hiszen van aki nem szeret idegen környezetbe menni, míg mások az érdekes újdonságok miatt járnak szívesen táborba. Hatalmas a kínálat nyári táborokból Somogy megyében, a kicsik és szüleik bátran válogathatnak a minecraft tábortól elkezdve, az erdei táborokon át, a lego táborig. Mindenkinek érdeklődése szerint és a lehetőségeknek csak a pénztárca vastagsága szabhat határt.

Kaposváron idén már harmadik alkalommal hirdettek horgásztábort, amelyre várják a halak és a horgászat iránt érdeklődő gyerekek jelentkezését. – Általában már hat éves gyerekek is jönnek és egészen tizenöt éves korig fogadjuk a jelentkezőket – mondta Farkas Szilárd, szervező. – Alapvetően fiúk jönnek hozzánk, de minden turnusban van egy-két vagány lány is.

Tehát gyakorlatilag bárki jelentkezhet a horgász táborba, ennek csak egy feltétele van. – Horgász tudás nem feltétel, de engedéllyel kell rendelkezniük a gyerekeknek – hívta fel a figyelmet. Az egész éves engedélyre van szükség, hogy valaki részt vehessen a táborban.

Tíz hét napközis jellegű és két hét bentlakásos tábor időpontra lehet jelentkezni.

Olyan médiaszemélyiségekkel is találkozhatnak a résztvevő gyerekek a táborok során, az ismert ragadozó halas horgász és neves szakíró Bokor Károly, vagy Erdélyi Balázs közismert horgász, úti és horgászfilm rendezővel.

Idén is lesz úszótábor a Virágfürdőben, ahová gyakorlatilag bárki jelentkezhet. – Azoknak a gyerekeknek ajánlom, akik még nem tudnak úszni – mondta Maár Róbert, táborvezető. – És azoknak is, akik szeretnének továbbfejlődni egy jó hangulatú táborban. Egészen öt éves kortól lehet jönni és nincs felső korhatár.

Érdemes megfontolni a táborban való részvételt, mert volt már olyan gyerkőc aki félt a víztől a tábor elején, a hét végére pedig ki sem lehetett imádkozni a medencéből.

Ezúttal újdonság is lesz az úszó táborban, minden reggel lesz egy kis játékos angol óra, délután pedig a virágfürdőben folytatódik a pancsolás.

Nyolcadik éve hirdet lovasnapközit a Meistro Lovastanya, ahol többféle sportolási lehetőség és sok-sok lovas élmény várja a jelentkezőket. – A lovas elméletet oktatótermünkben tartjuk – mondta Meiszterics László, tulajdonos. – A gyerekek különböző nyergekkel, kantár fajtákkal, egyéb tartozékokkal, valamint lovardai ismeretekkel bővíthetik tudásukat.

Kézműves foglalkozásokon dísztárgyakat, sógyurmából figurákat, gyöngyből szerencsefát, álomfogót és sok más dolgot készítenek. A népi játékok köre is bővült: az ostorozással, patkódobással, rongylabdázással, hídépítéssel és még sok mással.

A legfontosabb persze a napi kétszeri lovaglás: futószáron, négyszögben, és a nagy pályán. Eső esetén fedelesünk biztosítja, hogy a napi lovaglás ne maradjon ki. Csapatépítés szempontjából ügyességi versenyt tartanak, kipróbálhatják a bátrabbak a szőrén való lovaglást. Péntekenként minden lovast tudásának megfelelő túrára visznek délelőtt, délután pedig csapatjátékokkal vetélkedőkkel töltik az időt.

Esélytábor a hátrányos helyzetű gyerekeknek

Az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjában az idei nyárra készül el a tábor épület. A beruházásról tavaly márciusban számolt be a karitatív szervezet, amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól nyertek támogatást.

Idén érkeznek az első táborozók, három turnusban huszonöt hátrányos helyzetű vagy bántalmazott gyermek szakadhat ki az otthoni, megszokott környezetéből. Kastélyosdombón az ingyenes táborban fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt, s szakemberek segítenek nekik traumáik feldolgozásában. Országosan rajtuk kívül még mintegy négyszáz gyermek nyári kikapcsolódását biztosítja az Ökumenikus Segélyszervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában