diabétesz

2019.06.06. 11:30

Járványszerűen növekszik a cukorbetegek száma hazánkban

Napjainkban minden hat végtag amputációból egy cukorbetegség következményeként történik. A diabéteszesek száma az elmúlt tíz esztendőben megduplázódott, és ma már több mint egymillióan vannak.

Varga László

Komoly bajok vannak az egészségünkkel: számos mutatóban, így többek között a daganatos és az érrendszeri megbetegedésekben is a világ élmezőnyéhez tartozunk – derült ki a KSH legfrissebb adataiból. S nem jobb a helyzet a cukorbetegséggel sem, amelynek rendkívül súlyos szövődményei lehetnek, és leginkább az érrendszert támadja meg. Ez utóbbi betegséget tekintve nem túl biztatóak az elkövetkező évek kilátásai, tekintve, hogy a diabéteszesek száma az elmúlt tíz esztendőben megduplázódott, és ma már több mint egymillióan vannak. Az okok rendkívül szerteágazóak, többek között az egészségtudatosság hiánya is komoly problémát jelent.

A Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete három évtizede segíti a cukorbetegeket életviteli tanácsokkal, ezen felül előadásokat és egyéb programokat szervez, valamint a teljes lakosság körében ingyenes szűréseket is végez. Ez utóbbival kapcsolatos tevékenysége a kaposvári járásra is kiterjed, de ha hívják őket, bárhova szívesen mennek – tudtuk meg Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna elnöktől, aki a kezdetektől irányítja a szervezetet. Arról is beszélt, hogy bár jók a kapcsolataik az egészségügyi intézményekkel, és Kaposvár önkormányzatától anyagi segítséget is kapnak, főleg az utóbbi öt évben rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak. – Nincs irodánk, az egyesületünk magánlakásba van bejelentve, évek óta pedig egyetlen forintot sem nyertünk pályázaton – mondta Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna. – Bár a cukorbetegek száma nő, nincs megyei szervezetünk sem.

Rajtuk kívül már csak Balatonszabadiban foglalkozik civil szervezet a diabéteszesekkel, holott korábban Nagyatádon, Barcson és Marcaliban is működött egyesület. – Jelenleg csak száznegyvenhárom tagunk van, holott korábban hatszázan is voltunk – jegyezte meg keserűen az elnök. – És mivel az évi kétezer forintos tagdíjat sem mindenki fizeti, lassan már tesztcsíkra sem futja

A kétféle cukorbetegség közül az 1- es típusú cukorbetegség, vagy más néven inzulinfüggő diabétesz olyan autoimmun betegség, amelynél az immunrendszer hibás működése miatt a szervezet a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit pusztítja. Ennek következtében inzulinhiány lép fel, és a vérben kórosan megnövekszik a glukóz. A kialakulásának főleg genetikai okai vannak, illetve vírusfertőzés is okozhatja. Főbb tünetei: magas vércukorszint, cukor a vizeletben, erős szomjúságérzet, általános gyengeség, fokozott vizeletürítés, látás- és tudatzavar, fáradékonyság, levertség. A 2-es diabétesz esetében a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, mellyel szemben azonban érzéketlenek a sejtek, így azt nem tudják hasznosítani. Ezt nevezzük inzulinrezisztenciának. A betegség főleg az idősebb korosztályt érinti, de gyerekkorban is egyre gyakoribb. Kialakulásában a helytelen életmód, főleg az elhízás és a magas vérnyomás, kisebb mértékben genetikai hajlam játszik közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában