piknik

2019.05.13. 20:00

Jó minőségű portékáktól roskadoztak az asztalok

Gazdag kínálattal, a megye több pontjáról érkezett közel 30 kistermelő Balatonlellére. Harmadik alkalommal rendezték meg a Gasztrotalit, melynek most is az volt az egyik célja, hogy akár partneri együttműködések születhessenek a helyi termelők és a vendéglátás szereplői között.

Gyeszát Zsolt

Sokan felkeresték a jó minőségű, helyi portékákat a BL YachtClubban megtartott találkozón hétfőn. Ízletes sajtok, fűszerek, méhészek termékei, lekvárok, zöldségek, gombák, szörpök sorakoztak az asztalokon.

– Ilyenkor lehetőség van arra, hogy a vendéglátósok is személyesen találkozzanak azokkal a helyi termelőkkel és termékeikkel, melyek számukra érdekesek lehetnek – mondta Vrancsik Tibor, a Somogyi Helyi Termék Egyesület elnöke. – Így sokkal könnyebben kialakulhat egyfajta partneri vagy akár egy állandó beszállítói viszony. Ha szezonban vagy a fő nyitvatartási időben ismeretlenként beesik egy kistermelő valamelyik étterembe, hogy bemutatná termékeit, idő híján gyakorta nincs arra lehetősége. A Gasztrotalin fel lehet építeni ezeket a kapcsolatokat.

 

Vrancsik Tibor hozzátette: fontos, hogy az ehhez hasonló alkalmak a tervezésben is segítik a feleket. Azaz, egyeztetni tudnak arról, hogy mekkora mennyiségű termékre lehet szüksége egy vendéglátósnak, s milyen kapacitással tud előállítani a kistermelő. Az egyesületi elnök elmondta: örömmel vennék a jövőben a viszonteladó partnerek, termelői piacok vezetőinek érdeklődését is.

Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfje is ellátogatott a Gasztrotalira. Úgy látja, befogadóak a vendéglátósok a kistermelői portékákra, alapanyagokra. Szerinte ezt az irányt kell követni, helyben megmutatni a környék jellegzetességeit. Mint mondta, az étlap tervezésében is figyelembe veszik azt, hogy az adott évszakban éppen milyen alapanyaghoz tudnak hozzájutni helyben, s persze frissen. Vagyis a kistermelők révén csak színesedhet az éttermi étlap. Hozzátette: régen több idő ment el azzal, hogy felkutassák a helyi termelőket, most már viszont többen megkeresik őket, ami könnyebbséget jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában