nem bízzák a véletlenre

2018.11.08. 14:00

Jöhet a fagy, a hó – felkészültek már a télre

Felkészült a Magyar Közút és a hatóságok is a közelgő télre. Igaz az időjáráson még nyomát sem látni a hideg évszak közeledtének, de a megyei védelmi szervek nem bízzák a véletlenre.

Koszorus Rita

Százhatvannégyen teljesítenek szolgálatot a téli üzem alatt a megyében a Magyar Közútnál és 30 saját, 4 bérelt kombinált gép, valamint 17 hóeltakarításra alkalmas gép vethető be, ha jönne az égi áldás. De ezeken kívül még 126 lehívható géppel is készült a Magyar Közút a leghidegebb időszakra.

– 3400 tonna útszóró sóval, 11700 kilogramm kalcium kloriddal, 534 tonna zúzott kővel, 28,9 tonna homokkal készültünk a télre – mondta Németh Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy megyei igazgatója. – A cégünk kiemelt célja, a balesetek megelőzése ezért felhívnám a figyelmet arra, hogy a közlekedők ne előzzék meg a sárga villogóval közlekedő járműveinket. Már csak azért sem, mert a gép előtt más útviszonyok lehetnek, mint a nyomában.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság nevében Neszményi Zsolt kormánymegbízott tájékoztatott a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtéséről. Elmondta: a munkatársaik még külön oktatáson is részt vettek, mindent megtesznek a közreműködő szervek, de a lakosság szerepe is fontos.

– Mindenkinek tudomásul kell vennie azt, hogy a megváltozott körülmények kihatnak a közlekedésre és nagyobb figyelmet igényel a közlekedés – mondta Neszményi Zsolt. – Fontos, hogy figyeljék a társszervek közleményeit, és ha azt hallják, hogy senki ne induljon útnak, akkor tényleg ne üljenek autóba.

A lakosság türelmét kérte Wéber Antal, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. – Nagy tömegben előforduló eseménynél mindenkihez nem tudunk azonnal odaérni – fogalmazott. – 192 járművet biztosítottunk, amelyek a hóban elakadt nagy tömegű járművek mentését szolgálják. Azt ígérhetem, hogy senkit nem hagyunk magára az utakon.

A rendőrség is felkészült a télre

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője felhívta a figyelmet a közlekedők felelősségére és a felkészülés fontosságára. A rendőrség már megtette a magáét, járműveit felkészítette a hideg időre, s amennyiben úgy alakul a hőmérséklet védőitallal látják el szolgálatot teljesítő kollégáikat.

– Képesek vagyunk akár megyei törzset felállítani, ha a rendkívüli időjárás megköveteli – közölte Molnár Gábor, megyei rendőrfőkapitány. – Felkészültünk a 7,5 tonnát meghaladó gépjárművek parkolókba kiterelésére, és a bajba jutottak elhelyezésére. Ez persze a rendőrségnek egyedül nem menne, ezért felvettük a társszervekkel a kapcsolatot.

Nagyon fontos, hogy az állampolgárok felkészüljenek megfelelő gumiabronccsal és világítással induljanak el. A járműben legyen jégkaparó, jégoldó, de nem árt az sem ha telefontöltő, kis hólapát, hólánc, indítókábel, vontatókötél van a kocsiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában