hajózás

2018.06.28. 11:30

Jól indult a szezon: ingajáratban közlekednek a kompok

Jól startolt a hajózási szezon: a májusi kora nyárias időjárásnak valamint a két hosszú hétvégének köszönhetően többen vették igénybe a Balatoni Hajózási Zrt. szolgáltatásait, mint tavaly ilyenkor.

Harsányi Miklós

Március közepétől júniusig 157 800 utas szállt személyhajóra, egy éve 129 300. A 172. hajózási szezonban a huszonegy személyhajón kívül négy komp áll folyamatosan rajtra készen.

– Szerencsésen indult a kompközlekedés is – tájékoztatott Dobos Döniz, a Balatoni Hajózási Zrt. pr munkatársa. – A tavalyi 51 napos leállással szemben idén egy napra sem kellett szüneteltetni a munkát az időjárás miatt, s így kedvezően alakult a forgalom. S az újabb menetrendi optimalizálásnak köszönhetően többen vették igénybe szolgáltatásunkat télen és tavasszal is.

Idén már több mint 350 ezren szálltak kompra, míg tavaly januártól júniusig 300 ezren használták ki a lehetőséget. Kérdésünkre – mennyire tükrözi a forgalom, hogy elkezdődött a vakáció – Dobos Döniz kiemelte: egyelőre azt tapasztalják, hogy még a hétvégeken érkezik a legtöbb hajózni vágyó a Balatonra, s azon belül is a szombat a legerősebb nap. A kompoknál jellemzően több az iskolás csoport, ennél a szolgáltatásnál is a hétvége az igazán erős. Megtudtuk: elsősorban a szomszédos és környező országokból érkező turisták veszik igénybe a cég szolgáltatásait, a szlovák, osztrák és szlovén vendégeken kívül főként németek és lengyelek. Keszthely környékén mindig magas az orosz és az ukrán turisták jelenléte. S a kompokon általában német, osztrák, holland cseh, szlovák és szlovén járművek fordulnak elő leggyakrabban.

– A menetrendekben csak kisebb finomhangolások történtek – folytatta Dobos Döniz. – Igyekszünk a Balaton parti rendezvényekhez, eseményekhez is igazodni az egyedi járatindításokkal. A főidényi időszakot egy teljes héttel meghosszabbítottuk, s így a települések közötti sűrűbb menetrendi hajózás mellett, a teljes programhajó kínálatot egészen augusztus 26-ig biztosítjuk az összes érintett kikötőben. Számos együttműködő partnerrel megállapodásokat kötöttünk, így az év során színesítjük szolgáltatásainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában