videó!

2019.02.14. 19:30

Kaposvár lehet az ország legegészségesebb városa 2030-ra

2030-ra az ország egyik legegészségesebb városa lehet Kaposvár, Szita Károly polgármester évértékelőjén új egészségprogramot hirdetett. S bejelentette Gyarapodó Kaposvár néven új családtámogatási rendszert indítanak.

Koszorus Rita

A Kaposvár Polgáraiért Egyesület felkérésére tizedik alkalommal tartott évértékelő beszédet Szita Károly polgármester a Szivárvány Kultúrpalotában. Az egybegyűlteket Rosta István elnök, Kaposvár díszpolgára köszöntötte. Majd Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója tartott előadást az egészség fontosságáról. A szakember kiemelte: az egészség alapvető emberi érték. Egyúttal bejelentette Egészségakadémia néven új előadássorozat indul, amellyel a fiatalok és a senior korosztály figyelmét hívják fel az egészségmegőrzésre.

Szita Károly az elmúlt évtized összegzésén túl vázolta az előttünk álló időszak főbb terveit is.

– A közös munkát Kaposvár történelmének eddigi legnagyobb fejlesztési programjával kezdtük meg és folytatjuk ma is – mondta a városvezető. – A cél nem kisebb, mint az, hogy a beruházások végeztével a kaposváriak jobban, még európaibb körülmények között éljenek. Örömmel és nem kis büszkeséggel mondom, hogy már érzékelhetők az eredmények!

Szita Károly felidézte: ahhoz, hogy mára ide jusson a megyeszékhely sokat kellett dolgozni. Ezért indult el a kaposvári modell, mára odáig jutott Kaposvár, hogy már nem csak álom a teljes foglalkoztatottság. Ehhez kellett az is, hogy öt évvel ezelőtt megmentse a város egyik legnagyobb foglalkoztatóját, a Kométát. Szita Károly bejelentette: a vállalat idén visszavásárolja a város részvényeit, a befizetett adóval együtt dupla összeg vagyis 3,9 milliárd forint kerül Kaposvár kasszájába. Munkahelyek tehát már vannak és a teljes foglalkoztatottság sem egy álomkép. – A kaposváriaknak magasabb fizetést kell kapniuk különben a jó szakemberek elmennek – figyelmeztetett Szita Károly. – Ezt szolgálja az R67-es út építése, és a következő években a városba települő új gyárak, amelyek felfelé húzzák a béreket.

A polgármester beszélt a Gyarapodó Kaposvárért támogatási programról, valamint bejelentette: olyan program indítását kezdeményezi, amelynek eredményeként Kaposvár 2030-ra az ország legegészségesebb városa lesz. Ennek érdekében megalakítják Kaposvár Egészségi Tanácsát, és felmérik a városlakók javaslatait, tapasztalatait. Ezzel együtt a város minden polgárához eljuttatják a legalapvetőbb szűrőprogramokat.

Az évértékelő beszédben a városvezető kitért Kaposvár energiapolitikájára, amely garantálja az ellátás biztonságát és a megfizethető árakat. Szólt a tavaszi EP választásokról, amelyről azt mondta: Európa jövőjéről döntünk. Míg a közelgő helyhatósági választások kapcsán arra hívta fel a figyelmet: a következő évtized a gazdaság további erősödésének, az egészség megőrzésének, a környezet megóvásának időszaka lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában