autizmus világnapja

2019.04.02. 20:10

Kék séta a különlegességük elfogadásáért

Kék virágok, lepkék a kandelábereken és több száz gyerekkel és felnőttel népesült be kedden a Kossuth tér. Az autizmus világnapja alkalmából immáron ötödik alkalommal szervezett sétát a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ.

Góz Lilla

Kék kendővel a nyakban több száz gyerek és felnőtt gyülekezett kedden a Kossuth téren. Ötödik alkalommal rendezett sétát a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ az autizmus világnapja alkalmából.

– Az autizmus nem betegség, vagy fogyatékosság, hanem egy nem könnyű állapot az autistáknak, családjuknak, és környezetüknek sem – mondta Benczéné Csorba Margit. A Bárczi Gusztáv Módszertani Központ vezetője hozzátette: intézményükben háromszáz gyerek közül ötven autistával foglalkoznak. Azt tapasztalják többszörösére nőtt az elmúlt években a számuk.

– Az egész országból fogadunk gyerekeket, fiatalokat. Nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációs gyakorlatokra. Nagyon jó módszer az állatasszisztált terápia, a kutya és a ló közvetítő közeg szerepet tölt be a gyerek és a felnőtt között – jegyezte meg Benczéné Csorba Margit.

–Az autistákban lássuk meg azt a tükröt, amit sokszor nem veszünk észre. Semmi mást nem szeretnének, csak azt, hogy szeressük őket – mondta el Dér Tamás alpolgármester köszöntőjében.

Müller Nikoletta hét éves Olivérrel először vett részt a sétán.

– Három évesen derült ki, hogy kisfiam autista. Mindent megért, de összefüggően nem beszél, csak szavakat, vagy elmutogatja amit közölni szeretne – tette hozzá az édesanya.

Fodorné Bencze Szilvia 16 éves autista fiával Dunaszekcsőről érkezett. Napi szinten ingáznak a Bárcziba Igorral.

– Máshogy fejlődött mint a bátyja. Tíz hónaposan futott, ragaszkodott az útvonalakhoz, nagyon hangos kitörései voltak. Egy autizmusról szóló könyvet olvasva tudatosult bennem, hogy miért más ő – tette hozzá az édesanya. Megjegyezte: Igor nagyon szereti a szavanna világát és ötévesen magától tanult meg olvasni, azóta is falja a könyveket.

 

– A motiváció a könyv, most is kérte, hogy a séta után nézzük meg a könyvtárat. Szeret lovagolni, úszni és kempo karatéra jár Pécsett. Mindenhol vannak kis közösségek, akik elfogadják és próbálnak segíteni neki – mondta el Fodorné Bencze Szilvia. Az ENSZ 2007–ben nyilvánította április 2–át az autizmus világnapjává, országszerte számos városban tartanak figyelemfelhívó sétát, előadásokat, programokat. A szakmai szervezetek becslése szerint ma Magyarországon százezer, a világon több tízmillió ember él autizmussal.

 

Érintés nélküli világ fényképeken

Három Asperger szindrómás fiatal fotós 60 fényképéből nyílt kiállítás a Bárczi Gusztáv Módszertani Központban.

– A témája az érintés nélküli világ, mivel az autizmus egyik jellegzetes tünete a bőrérzékenység. Ez próbálta a három fotós megörökíteni, hogyan élik meg a mindennapjaikat – mondta el McNeill Brigitta, a tárlat koordinátora. Brigitta gyógypedagógus asszisztensként dolgozik, a fotósok közül kettő a gyermeke.

– Vannak szigetszerű képességeik, amiben különösen tehetségesek. A fotózás kifejező eszköz nekik, a kommunikációjuk nem olyan, mint a miénk – jegyezte meg az édesanya. Kövesi Péter október óta kezdett el fotózni, úgy csöppent bele a közös munkába.

– Három hónapot dolgoztunk a kiállításon, először modell voltam, majd fényképeztem is. Nagyon élveztem – tette hozzá a fiatal fiú. Az egyedülálló kiállítás iránt nagy az érdeklődés, külföldről is jelezték már, hogy szívesen látnák a fotókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában