rendteremtés

2019.06.10. 11:30

Kémiai helyett mechanikai gyomirtás volna jó

Első ízben rendeztek szőlészeti gépbemutatót Rádpusztán. Soralj művelő berendezéseket láthattak az érdeklődők gyakorlatban. A rendezvény célja az volt, hogy a mechanikus eszközökkel megismertessék a balatoni borászokat, szőlősgazdákat, ugyanis az Európai Unió egyre több permetszert von ki, a megmaradtak viszont kevésbé hatékonyak a gyomirtásban.

Góz Lilla

Egymást követték a traktorok Rádpusztán. Mindegyiket ellátták egy úgynevezett soralj művelő berendezéssel. Hét kiállító mutatta be berendezéseit.

– Mechanikus gyomirtással vegyszer mentesen próbáljuk tisztán tartani a szőlősor alját. A környezetbarát módszer alternatív megoldásként is szolgálhat, ugyanis az Európai Unió egyre több hatóanyagot, permetszert von ki – mondta el Tóth Dániel szervező.

– Soralj művelő berendezéseink mechanikusak, nem használunk vegyszert – mondta el Marovitz István, Győri Agroker Zrt. gép-alkatrész-műszai üzletágvezetője. Hozzátette: a gépekre egyre nagyobb igény jelentkezik, áruk másfél millió forinttól indul.

– Ezek a berendezések felveszik a harcot a gyomokkal, a kémiai irtást kiváltják – mondta el Horváth Árpád, a VitoCoop Kft. telepvezetője. Hozzátette: kevés az élő munkaerő és sok az új ültetvény, amelyek korszerűek és könnyen gépesíthetőek.

– A hagyományteremtő gépbemutató nagyon fontos a dél-balatoni szőlészetben dolgozóknak – mondta el Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági kamara megyei elnöke hozzátette: külföldön, például Olaszországban hagyománya van az ágazatot érintő innovatív bemutatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában