somogyi diploma

2019.02.13. 09:00

Kenyából és Indiából is jó választás Kaposvár

Töretlen a magyar egyetemek népszerűsége a külföldi diákok körében, igaz ez a Kaposvári Egyetemre is. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a külföldről érkezők száma.

Koszorus Rita

Öt év alatt megháromszorozódott a Kaposvári Egyetem külföldi hallgatóinak száma. – Jelenleg 87 külföldi hallgatónk van – mondta el kérdésünkre Végvári György, stratégiai- és oktatásfejlesztési rektorhelyettes. – Jelentősen nőtt a számuk, kedvelik az egyetemünket.

Sokan érkeznek ösztöndíjjal, s vannak, akik a világ másik feléből érkezve döntenek úgy, Kaposváron bővítenék ismereteiket tovább. Vannak hallgatók Afrikából, Ázsiából, a Közel-Keletről, de Nyugat- és Kelet-Európából is. Sőt még mexikói hallgató is jár a Kaposvári Egyetemre.

Az intézmény által kínált képzések kedveltek a hallgatók körében, még úgy is, hogy roppant szigorú a felvétel. Egyrészt magának az intézménynek is meg kell felelni, s az országban való tartózkodás is feltételekhez kötött. Aki pedig Stipendium ösztöndíjjal jön, annak saját hazájában is el kell azt érnie, hogy anyagilag támogassák külföldi tanulmányait.

A Kaposvári Egyetem nagy hangsúlyt fektet a külföldi kapcsolatok építésére, ezért is toboroznak a környező országokban. De az sem titok, hogy a somogyi campus kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik például Kazahsztánban, Azerbajdzsánban, de még Kínában is.

A magyar diploma kelendő, hiszen bárhol is tanulnak a diákok az országban, egy angol nyelvű piacképes diploma birtokosai lesznek. Másrészről a kaposvári diákélet a külföldi fiataloknak olcsó és sokak számára egyet jelent a békével. Hiszen vannak olyan hallgatók, akik háborúktól tépázott országokból érkeznek.

Összességében Magyarországon is nőtt a külföldi hallgatók száma, másfélszeresére. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2012 és 2017 között 7-ről 12 százalékra nőtt a külföldi hallgatók aránya az összes hallgatói létszámon belül.

Az Eurostat elemzése szerint a magyar egyetemekre járó külföldi fiatalok 64 százaléka Európából, 23 százaléka Ázsiából, 7 százalékuk pedig Afrikából érkezik. Ha országonként nézzük a hallgatói számokat, a legtöbb fiatal Németországból, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából és Kínából érkezik tanulni Magyarországra.

Mi vonzotta kaposvárra?

Teresa Akumu Opiyo (Kenya): – Csak keveset tudtam erről az egyetemről, csak budapestiekről hallottam. Egy barátom tanult itt és ő mondta, hogy próbáljam meg itt. Én először nem akartam jönni. Aztán az interneten utánanéztem a Kaposvári Egyetemnek, végül megtetszett, mert jó helynek tűnt. Ez be is igazolódott, hiszen ez remek hely a tanulásra. Nyugalmas és tudok koncentrálni a tanulmányaimra.

Zeyaul Zeyaul (India): – Egy tanáromtól hallottam Kaposvárról. Mindenképpen nemzetközi tanulmányok szakra akartam menni és gyerekkorom óta terveztem: külföldön tanulok majd. Ezért jelentkeztem ide, s ez már a negyedik évem. Ahonnan jöttem, ahhoz képest ez a hely sokkal nyugodtabb. Az oktatók közvetlenek, bár először furcsa volt, hogy a nevükön lehet szólítani őket, Indiában ezt nem szabad.

Antonio Epandi Cambela (Angola): – Magyar nyelven tanulok pénzügy és számvitel szakon. Szeretek itt lenni Kaposváron, tetszenek a nagy fák, nagy parkok. Nálunk is vannak hasonlóak, mint az otthonom Benguela, de azért Kaposvár jobb. Egy barátomtól hallottam az egyetemről, azt mondta: jó ez a hely és jól képzettek az oktatók. Ezért is jöttem ide, most már a második félévemet taposom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában