gondoskodás

2018.02.05. 11:30

Képzik a nevelőszülőket – a család a legjobb hely a gyereknek

Csaknem félmilliárd forintot fordít a kormány egy központi oktatási program keretében kétezer-ötszáz nevelőszülő képzésére. Somogyban huszonnégyen elvégezték már a tanfolyamot, Fejér megye után az országban másodikként.

Góz Lilla

Csaknem négyezren osztották meg azt a hirdetést az egyik közösségi portálon, amelyben egy karitász csoport kéri a segítséget. Egy nagymama rákos beteg lett és bizonytalan állapotának kimenetele, ezért hatéves kislány unokájának keres nevelőszülőt.

Árvai Krisztián és felesége hat gyermeket nevelnek Zselicszentpálon. Három saját gyermekük mellett három rokongyermekről gondoskodnak. Azt mondták: kötelességük gondoskodni a gyerekekről. – Kezdetben, tíz évvel ezelőtt nagyon nem volt könnyű dolgunk, egy fizetésből éltünk, de most már sokkal jobb helyzetet teremtettek a nevelőszülőknek – tette hozzá.

A legkisebb nevelt gyerekünk hétéves, a legidősebb 18, a középső pedig 16. Felesége Zsuzsanna most végzi a nevelőszülői tanfolyamot. Minden szombaton Toponárra jár tavaly október óta.

– Minden kurzus végén dolgozatot írunk, nagyon érthetően fogalmaznak az előadók, sok újdonságot is hallunk – véli Zsuzsanna. Szerinte nagyon jó a társaság, a szünetekben a tapasztalatcsere mellett a nehéz helyzetekben megpróbálják segíteni a másikat.

Rajta kívül Somogyban több mint hetvenen vesznek részt a képzésen – mondta el Huber Éva. A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója hozzátette: az első csoport már sikeresen levizsgázott decemberben. 240 óra elméleti oktatáson vettek részt, ahol a szociális attitűdök fejlesztése mellett pedagógia, egészségügyi, pszichológiai ismereteket tanultak. Továbbá egymás családjában is hospitáltak, amelyről naplót készítenek.

– Korábban 60 órás képzést kellett elvégezniük, amely nem volt ingyenes. 2014 óta mióta a munkaviszony lett a nevelőszülői hivatás, OKJ-s végzettséggel kellett rendelkezniük – mondta el a szakember. – Jelenleg Somogyban 183 nevelőszülői család van, mintegy ötszáz ötven 12 év alatti gyereket tudtunk hozzájuk kihelyezni. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a 12 évnél fiatalabb gyerekek családban nőhessenek fel, ha a megyei adatokat tekintjük csaknem hatvan százalékukat tudtuk eddig kihelyezni – tette hozzá Huber Éva.

15 ezren élnek nevelőszülőknél

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a közelmúltban jelentette be: a nevelőszülői hálózat fejlesztése érdekében 240 órás, kilenc hónapon át tartó, a résztvevők számára ingyenes képzéseket szerveznek mintegy félmilliárd forint központi forrásból. Jelenleg 23 ezer gyermekről gondoskodik Magyarországon a gyermekvédelmi rendszer, közülük 15 ezren élnek 5500 nevelőszülőnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában