videó!

2019.02.13. 19:40

Kerekiben kerekíti a két készítője a KerekMeséket

Meghódította a saját rajzfilmjeivel az internetet egy magyar házaspár, s Somogyban telepedtek le. Egy kirúgás indította el őket a sikerhez vezető úton.

K.G.

Azzal kezdődött, hogy pár perces animációkat töltöttek fel a YouTube-ra, s mára a KerekMesének félmillió feliratkozója van. Összesen 760 milliószor tekintették meg a videóikat, ezzel vezetik a hazai piacot. Havonta 20 millióan nézik meg a videókat, és havi 2,4 millió egyedi látogatójuk van. Ez meglepő adat, hiszen 1,5 millió 15 évnél fiatalabb gyerek él hazánkban. A nézőik kétharmada magyarországi, a többi a környező országokban, vagy másutt, külföldön él.

Vass Mónika korábban rajzfilmes is volt, hangmérnökként végzett, Tavaszi László pedig informatikusként dolgozott. Ám amikor 2012-ben a férjet elbocsátották, az lökést adott a váltáshoz.

– Egy kereskedelmi cégnél keresőoptimalizálást csináltam, weboldalakat kezeltem – emlékezett László. – Nem volt bajom a munkámmal, de nem gondoltam, hogy ott kéne megöregednem. Segített a főnököm a kirúgással, úgyhogy ez úton is köszönöm neki.

Közben Móni szabadúszó illusztrátorként dolgozott, és négygyermekes anyukaként sokat volt otthon. Hol volt munkája, hol nem.

– Grafikai végzettségem van, de dolgoztam több hazai rajzfilmstúdióban – mondta a Somogyi Hírlapnak Vass Mónika. – Igazából mindig rajzfilmet akartam csinálni, mert ez a gyermekkori álmom. Amikor megszűnt a kézi animáció, nagyon kevesen kaptak munkát a rajzfilmkészítésben. Akkor rájöttem, hogy a YouTube az egyetlen fórum, ahol ezt lehetne csinálni. Nem gondoltuk, hogy ebből bármi lesz, még legkevésbé, hogy ekkora siker lehet.

– Nem fogtuk fel projektnek, csak arra koncentráltunk, hogy hú de jó, lehet csinálni videót, fel lehet tölteni az internetre – idézte fel László. – Boldogok voltunk, ha pár százan megnézték. Emlékszem, amikor az első száz forintot megkerestük, mennyire örültünk. Nem gondoltuk volna többre.

– Nem terveztünk semmit, s Laci azt gondolta még egy fél évig, hogy újra elhelyezkedik majd a régi munkájában – vette vissza a szót Mónika. – Én azt éreztem, hogy szeretem ezt csinálni, és ha vannak, akik nézik, akkor érdemes rászánni az időt. Lacit próbáltam rávenni, hogy minél többet segítsen nekem.

Egyszerű, letisztult formák, óriási gülü szemek – ezek jellemzik az egyedi kerekmesés rajzfilmfigurákat. Mónika azt mondja, hogy gyermekkora óta ezen a vonalon halad. Ma már egyre inkább a saját életükből és ötleteikből merítik a történeteiket. Az alkotáshoz nyugodt környezet kell, talán ezért költöztek Kerekibe.

– A KerekMese korábbi, mint a kereki életünk – nevetett Mónika. – Négy éve vettünk házat a faluban, kezdetben nyaralónak. Megtetszett a kereki vár környéke, a sok dombság. Véletlenül keveredtünk ide. Balatonszemesre jártunk nyaralni, s egy esős nap elindultunk Somogy belseje felé, hogy keressünk egy olcsó házikót. Véletlenül kanyarodtunk be ebbe az utcába. Rögtön felkiáltottam, hogy ez az! Megvettük, rendbe hoztuk a házat, majd másfél éve döntöttük el, hogy ide fogunk költözni, és tavaly óta lakunk Kerekiben.

A házaspár igazán jól érzi magát a somogyi faluban, kezdik megszokni az itteni életet. A férfinak volt nehezebb, aki a budapesti belvárosban nőtt fel. Azonban már nem hiányolják a nyüzsgést, mert szabadon élhetnek a természetben. Az emberek pedig szerintük Somogyban kedvesebbek és segítőkészek, mint a nagyvárosban. Ha bármire szükségük van, azonnal jönnek és segítenek nekik a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában