Parlagfű

2019.07.08. 12:20

Később indul a szezon, így a tüsszögés is az idei évben

A megyében az idei hatósági ellenőrzések során virágbimbós állapotban lévő parlagfüves területet még nem tártak fel.

Harsányi Miklós

Irtják a parlagfüvet az utak mellett

A parlagfű mentesítéshez kapcsolódó munkák elvégzésének ellenőrzését külterületi földrészlet esetében a Járási Hivatalok Földhivatali Osztályának munkatársai végzik. Belterületen a jegyző hatáskörébe tartozik ez a feladat. Az ellenőrzés bejelentés alapján vagy hivatalból történhet, amelyről a földhasználót előzetesen nem kell értesíteni.

A járási hivatalok mezőgazdászai tavaly a parlagfű elleni védekezés során közel 122 ezer hektárt ellenőriztek, s 450 hektár gyomnövénnyel fertőzött területet találtak. Összesen 267 közérdekű védekezést elrendelő határozatot adtak ki, s 133 földhasználóval szemben több mint 6,9 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

– Tavaly egy korábban virágzó, eltérő virágszerkezetű változata jelent meg a gyomnövénynek – tájékoztatott érdeklődésünkre a megyei kormányhivatal. – 2018-ban három-öt százalékra becsülték az új változatnak az arányát a vizsgált populációt figyelembe véve. A védekezés szempontjából nincs különbség a parlagfű változatok között, mindkettő esetében hatásos a megfelelő időben elvégzett vegyszeres vagy mechanikai gyomirtás.

Az idén várhatón később kezdődik a parlagfűvirágzás, hiszen az árpa betakarítása is tíz nappal később kezdődött. Ám ha megkezdődött a virágzás, akkor a földhasználó vagy az ingatlan tulajdonosa köteles a parlagfű pollenszóródását megakadályozni, a szabályok betartását rendszeresen vizsgálják. A bírság 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában