barátság

2019.07.08. 21:00

Két évtizede tartó együttműködést újítanak meg

Egy jubileumot is megünnepeltek az idei Tóti Napok keretein belül, húsz éves ugyanis a somogyi város és a lengyel Wegierska Górka közötti barátság. Nem csak megújították a testvértelepülési megállapodást, különleges ajándékkal is készültek.

Gyeszát Zsolt,

Húsz évvel ezelőtt, a nagykövetség segítségén keresztül jöhetett létre a testvértelepülési megállapodás Wegierska Górka és Lengyeltóti között – idézte fel Zsombok Lajos polgármester. Egyre szorosabbá vált a kapcsolat az évek alatt: a tóti iskolások korábban sítáborba mentek a lengyel barátokhoz, az ottani gyerekek a Balatonra jöttek nyaralni. Ma már inkább a felnőtt korosztályra tolódik át a kapcsolattartás, melynek keretein belül civil egyesületek, s a tóti tantestület is járt már külhonban.

A közös ünnep már július 5-én, péntek este elkezdődött: a művelődési ház nagytermében nyílik egy kiállítás a húsz év fényképeiből. Ott Papszt Lajos nyugalmazott polgármester elevenítette fel az emlékeket, s a lengyel vendégek néptáncosai, a gorálok is műsorral kedveskedtek. Szombaton hivatalos keretek között is megújították a két évtizeddel ezelőtt megkötött szerződést. Az ünnepi ülésen, melyen a korábbi és a jelenlegi képviselő-testületi tagok is részt vettek. Különleges emlékről gondoskodott tóti önkormányzata az alkalomra. Bakonyi Róbertné Kapitány Mária fazekas népi iparművészt kérték fel a 20 éves barátságra emlékeztető kerámiatálak elkészítésére, melyekkel megajándékozták a képviselőket. Az ünnepen részt vett Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.

Persze azokat is elismerték a jeles alkalomból, akik sokat tettek Lengyeltótiért. Tízen kaptak kitüntetést, köztük egy díszpolgári címet is átadtak. A városnapon köszönték meg azok munkáját is, akik a közelmúlt fejlesztéseiben, többek között a plébánia felújításában, az orvosi rendelő körüli munkálatokban, a közösségi terek és a fecskelakások kialakításában segítettek. Ajándéktárgyat kapott négy pályázatíró, négy projektmenedzser és kilenc kivitelező. A városnapon köszöntötték a fecskelakásokba beköltöző fiatalokat is, akik egy-egy kerámia házi áldást kaptak.

Lengyel nemzeti ételek is készültek

A Tóti napok hétvégi programja is tartalmas kikapcsolódást ígért a látogatóknak. Július 6-án, szombaton tartották meg a hagyományos sakkversenyt Illosvay István emlékére. Július 7-én, vasárnap reggel hét órakor horgászverseny kezdődött a hácsi Tölgyes-tónál. Vasárnap indult a főzőverseny, melyen lengyel nemzeti ételek, bigosz és placki is készült. Este a Kalász Banda és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lépett színpadra. Utóbbi öt párral, s az Ördöngös egykori táncosa, Gyurka Gergő koreográfiáival érkezett. Az ünnep zárasaként tűzijátékban gyönyörködhettek az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában