nyugdíj előtt

2019.08.09. 11:30

Kevés óvónő dolgozik vidéken, vannak üres helyek

Közeleg a szeptemberi óvodakezdés, de nem mindenütt van elég óvodapedagógus, s főként vidéken okoz nehézséget, hogy minden álláshelyet betöltsenek.

Kovács Gábor

Hardiné Csutorás Györgyi 1979 óta van az óvónői pályán. Óvodavezetőként a mikei Mesevár Óvodában sok olyan rendezvényt szervezett, amellyel összefogta a gyerekeket, a szülőket, sőt a falu egész közösségét. Decemberben nyugdíjba készül, ám az utódját még nem találták meg. A mikei óvodába 22 gyermek jár. – Az óvodavezető posztján kívül még egy hiányzó óvónőt keresünk, vagyis két új óvónőre lenne szükségünk az év végétől – mondta Tóth Árpád polgármester. – Megpróbáltunk mindent, a munkaügyi központ segítségét is kértük, de még nincs eredmény. Talán egy kistelepülés nem elég vonzó környezet egy fiatalnak.

Kaposváron ellenben betöltöttek az óvodapedagógusi állások, egy általunk megkérdezett tapasztalt óvónő azt mondta, hogy inkább az a jellemző, hogy cserélgetik az intézményeket a dolgozók az alapján, hol kisebb a papírmunka, mert nagy a leterheltség. A fő gondot abban látja, hogy a 60-as éveikben járó népesebb korosztály most készül nyugdíjba. Helyüket a frissen végzett diplomások tölthetnék be, de ők két évre gyakornoki státuszba kerülnek, s ez idő alatt viszont kevesebbet keresnek, mint egy dajka.

A kaposvári Nemzetőr Sori Központ Óvodában a Kaposfüredi és a Honvéd Utcai Tagóvodával együtt 33 óvodapedagógus dolgozik. Közülük csupán egyetlen távozott az elmúlt időszakban, és ő is egy másik óvodába ment át.

A Közszféra Állásportáljának adatai szerint 803 aktuális álláshirdetés található óvodapedagógusoknak, ezek közül 64 olyan intézmény van, ahol több óvónőt is keresnek, összesítette a Pénzcentrum. A legrosszabb a helyzet Pest megyében, de Szabolcs-Szatmár-Beregben is kétszer annyi óvónőt keresnek, mint Somogyban. A régiónkban, így megyénkben is 30 körül ingadozik a hiányzó óvodapedagógusok száma. A legjobb a helyzet Békésben, ahol mindössze öt hiányzó óvónőt tartanak nyilván.

Országosan az óvodákban foglalkoztatott pedagógusok létszáma 31 ezer volt, ami 160-nal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Átlagban egy óvodapedagógusra 10,4, egy óvodai csoportra 21,8 gyermek jut hazánkban. 2015 óta kötelező hároméves kortól az óvodalátogatás, s ez az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatai alapján a gyermeklétszám növekedésén is meglátszik. Az óvodák száma is gyarapodott: a 2018/2019-es nevelési évben összesen 4598 óvoda működik a KSH közlése szerint, vagyis 19 intézménnyel több, mint az előző évben. Az óvodába beíratott gyermekek száma 326 ezer volt, ez 3,8 ezerrel több az előző évnél. Az óvodai helyek száma 381 ezer, 2,1 ezerrel több, mint a 2017/2018-as nevelési évben. A kihasználtsági mutató alapján országos szinten száz férőhelyre kevesebb mint 86 gyermek jut, de sok településen ez a mutató meghaladta a 100-at.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában