Ledolgozott órák

2019.08.27. 17:30

Kevesebb ideig dolgozunk, még ha másként is érezzük

Lassan véget érnek a nyári szabadságolások, és augusztus végére mindenki visszatér a munkahelyére, hogy ha nem is mindig a legnagyobb kedvvel, de újra belevesse magát a munkába. Jó, ha tudjuk, hogy a felmérések szerint összességében kevesebbet dolgozunk, még ha ezt nem is érzik sokan a saját bőrükön.    

Kovács Gábor

Csökkent a ledolgozott órák száma, mert az OECD felmérése szerint 2010-hez képest majdnem 36 órával, vagyis 4,5 munkanappal kevesebbet dolgozunk Magyarországon átlagosan. – A törvény szerint egy év alatt 400 órát lehet túlórázni, és nekem ennek a fele már megvolt az első öt hónapban az idén – mondta Tóth Róbert, egy kaposvári nagyvállalat betanított munkása. – Ezért én nem tapasztalom, hogy kevesebbet kellene dolgoznom. Napi nyolc óra a munkaidőm, és gyakori a túlóra. Nem panaszkodom, mert lehet vele keresni. A gyár megrendeléseitől függ, hogy mennyi a túl­óránk.

Stabil, sőt egyre nő a megrendelések száma a nagybajomi varrodában, ahonnan férfi felsőruházati termékeket szállítanak az USA-ba, Izraelbe és más piacokra. Emiatt nem csökken a varrónők ledolgozott óráinak a száma.

– Rendszeresen alkalmazzuk a túlóra lehetőségét – mondta Lempel József, a J. T. Ruhaipari Vámszabadterületi Kft. ügyvezetője. – Ennek átlagszámát nem tartjuk jelentősnek, mert ha nagyon megnő a megrendelések száma, akkor a munkát az alvállalkozóinknak továbbítjuk. Így nőhet a ledolgozott munkaórák száma, de nem a mi könyvelésünkben, hanem az alvállalkozóinknál.

A Videotonnál, aki szeretne túl­órázni, egy kis plusz pénzt keresni, és a termelési elvárások ezt indokolják, annak biztosítanak erre lehetőséget, de az emberek nincsenek rákényszerítve, mondta a cég ügyvezetője.

– A lehetőség szerint figyelembe vesszük az alkalmazottak igényeit, valamint a törvény alapján járunk el, tehát olyan nincs, hogy minden szombaton túlórát hirdetünk, mert a törvény erre nem is adna lehetőséget – mondta Fábián Balázs, a Videoton Elektro-Plast Kft. ügyvezetője. – Az emberek egy része szeret túlórázni nálunk, előfordul, hogy tízen szeretnének túlórázni egy szerelősoron.

A béremelések után megéri a túlóra, de Fábián Balázs szerint azt vették észre, hogy az emberek mostanában szívesebben töltik el a szabadidejüket mással, kevesebbet akarnak dolgozni, és több időt együtt lenni a családdal. Kaposváron három műszakban dolgoznak, azonban a marcali telephelyükön nem dolgoznak éjszaka. Gondolkodtak azon, hogy Marcaliban is elindítsák az éjszakai termelést, ám alacsony volt az érdeklődés az éjszakai műszak iránt, holott annak a legmagasabb a pótléka.

Szorgos nemzet

2018-ban egy magyar alkalmazott 1741 munkaórát dolgozott, derült ki az OECD most közzétett adataiból. A 2000-es évektől kezdődően, bár lassú ütemben, de folyamatosan csökkent az az idő, amelyet munkával töltünk. Honfitársaink nagyjából annyi időt töltöttek a munkahelyükön tavaly, mint az észtek. Európában a magyar a hatodik legszorgalmasabb nemzet. Nálunk több ledolgozott munkaórát csak a görögök (1956 óra), a csehek és a lengyelek (1792-1792 óra), az írek (1782 óra) és az észtek tudnak felmutatni (1748). A világon a legtöbbet egyébként Mexikóban, Costa Ricán és Koreában dolgoznak a melósok, 2148, 2121, illetve 2005 órát évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában