tradíció

2019.04.19. 16:15

Ki a kút vizével, ki szagos vízzel locsolkodik majd

Többen is felkerekednek hétfőn, ki szagos vízzel, ki a kút vízével locsolja meg a somogyi lányokat. Sokan készülnek a tradicionális megoldásokkal.

Gyeszát Zsolt

HœsvŽti locsol‡s a szennai falumœzeumban

– Minden évben meglocsoljuk a lányokat, fontosnak tartjuk ezt a hagyományt is – vélekedett Turi Endre, a Somogy Táncegyüttes művészeti vezetője. – Annál is inkább, hisz rengeteg tradíció már nem maradt fent, részben köszönhető ez az elvárosiasodásnak is. A fiataloknak is érdemes lenne ezzel foglalkozni. Egyrészt azért, hogy megtudják, régen nem pénzadományért cserébe locsoltak a fiatalok. Akkor tojást kaptak a férfiak, ami az élet szimbóluma is.

A Szennai Skanzenben régóta őrzik a locsolás hagyományát, így lesz ez hétfőn is. Kovács-Hegedűs Elvira rendezvényszervező szerint falun jobban megmaradt ez a tradíció. – Ugyan a helyi művészeti iskolás fiatalok egy szervezett program keretein belül locsolják majd meg a lányokat, fontos, hogy közösen éljük meg ezt a hagyományt – tette hozzá. A hétvégén szagos vizet is készítenek a skanzenben, rózsát, levendulát és rozmaringot használnak fel ehhez.

– Mi is csak a már mások által összegyűjtött forrásanyagokra támaszkodhatunk a hagyomány eredetét illetően – jegyezte meg Kovács-Hegedűs Elvira. Eszerint a húsvéti locsolás egyfajta ősi termékenységvarázsló, tisztító rítus keresztényesített formája. A szokás eredetének egyházi megközelítése utalhat a keresztelésre is. Egy másik legenda szerint a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat vízzel próbálták lelocsolni.

– Hagyománynak mondhatjuk, hogy a kéthelyi önkéntes tűzoltók is locsolkodnak húsvét másnapján – mondta Molnár Balázs polgármester. – Az idén ezt a locsolást megtartjuk a falu központjában is, ahol népviseletbe öltözött lányok és asszonyok várják majd a férfiakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában