egyeztetnek

2017.10.05. 14:00

Kidőlhetnek a fák – veszélyes bemenni a Zichy múzeum parkjába

Veszélyes bejárni a Zichy emlékmúzeum parkjába, mert elhanyagolt, ezért fák dőlhetnek ki, állítja a polgármester, aki tárgyalást kezdeményezett az emlékhelyet működtető Szépművészeti Múzeum vezetésével.

Kovács Gábor

Helyi természetvédelmi terület, de csak saját felelősségre lehet bejárni, mutatta a 15 hektáros parkot a polgármester. Az állami földalapkezelő és az állami vagyonkezelő a terület tulajdonosa, de a Szépművészeti Múzeumnak adták használatra. Engedély nélkül nem lehet bemenni, pedig a településvezető a közmunkásokkal szívesen rendbe hozatná a parkot, ahol az Európában is ritkaságszámba menő vasfák mára kiöregedtek.

– A múzeum a település gyöngyszeme, Európában mindenütt tudják, hol van Zala – mondta Kadlicskó György, Zala polgármestere. – Zichy sokáig élt Párizsban, három orosz cárt szolgált ki, mint udvari festő, a maga nemében lázadó típus volt. Manapság sokan járnak a múzeumba, nyáron és ősszel 2-3 busz is megfordul naponta akár 100 turistával. A Zichy-unoka, özvegy Csicsery-Rónay Istvánné itt élt a településen, mindenki kedvelt Luca mamája volt. Az ő végakarata, valamint a fiáé, Csicsery-Rónay Istváné, aki 1990-ben jött haza Amerikából, hogy a Zichy-gyűjteményt ne lehessen innen elvinni, széthordani.

– Ha esetleg a település nem bírná fenntartani, akkor legyen az államé – tette hozzá a polgármester. – 2013-ban aztán már nem bírta a falu költségvetése, így került a Szépművészeti Múzeumhoz. Csicsery-Rónay István egyébként Göncz Árpád jó barátja volt, köztársasági elnökként Göncz első útja hozzá vezetett Amerikába. Az utódok kárpótlás gyanánt 8 szobát kaptak az épület hátsó részében, ezt most a múzeum visszakapná, lehetne ott vendégszoba, művésztábor. Erről is tárgyalok a Szépművészeti Múzeum vezetésével.

Egy lánynak jár Bursa ösztöndíj

– Zala lassan fogy, most 260-an lakják – mondta a polgármester. – Az idén a Dózsa György utcát teljesen felújítottuk vis maior pályázat keretében, mert tönkretették a nyári viharok. Összesen 5,8 millió forintos beruházás volt, 10 százalék önrésszel. Jelenleg készül a Petőfi utcában a buszforduló. Nyertünk pályázatot Tabbal közösen csapadékvíz-elvezető kialakítására a Kossuth utca nyugati oldalán. Beadtunk egy másik pályázatot Bábonymegyerrel és Torvajjal konzorciumban a földutak rendben tartására, ehhez erőgépeket vásárolnánk 20 millió forintból. A murvás Petőfi utcát is szeretnénk rendbe tenni.

– A faluban a Kossuth utca egy részének a közútkezelő a gondozója, ott a közmunkások nem nyúlhatnak az árkokhoz – folytatta a polgármester. – Amúgy egyetlen közmunkás van a faluban, Tabról hozatunk még néhányat, hogy a falut tisztán tartsák. Tab közelsége miatt mindenkinek van munkája a zalaiak közül. A faluban 18-19 gyermek van, mindegyik kap beiskolázási támogatást. A Bursa Hungarica ösztöndíjat évek óta nem osztottuk ki, mert nem volt, aki a felsőoktatásban tanult volna, ám most egy kislányt felvettek néptánc-népművészet szakra Nyíregyházára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában