Nagybajomi értéktár

2019.01.15. 19:00

Kisfilmet is készítettek a nagybajomi értéktárosok

 Fél éve alakult Nagybajomban a Települési Értéktár Bizottság, melynek tagjai többségében a kisváros nyugdíjas pedagógusai, illetve azok a lokálpatrióta fiatalok, akik fontosnak tartják a település értékeinek az átörökítését.

Andricz Gabriella

– A célunk, hogy a kisvárosban lévő kincseinket rendszerbe szedjük – mondta Rázsits Veronika, az Értéktár Bizottság tagja, a kezdeményezés elindítója.

Baloghné Szabó Ibolya, a bizottság elnöke ugyan eleinte tartott a kezdeti nehézségektől, ám ma már örömmel irányítja a társaság munkáját. – Egy nagyon jó kis csapat jött létre, olyan tagokkal, akik a saját szakterületükön kiváló ismerőjük a településnek. Az épített környezet, a sport, a kulturális örökség, a turizmus és vendéglátás, a kultúra azok a területek, amelyeken belül összegyűjtöttük a fontosnak vélt dolgokat és egy kisfilmben összegeztük – mondta az értéktár elnöke.

A bizottság büszke arra, hogy Gyergyai Albert életműve a Somogy Megyei Értéktárban szerepel, 2014-től Somogyország kincse. Az író szülőfaluja ezen kívül még számos értékkel bír az értéktárak által meghatározott kategóriák szinte mindegyikében. Tárgyi, néprajzi, történelmi, egyházi kincseit a Sárközy-kúriában található helytörténeti gyűjtemény őrzi, de vannak olyan rejtett értékek, amelyekre csak a film fordít kiemelt figyelmet. Tibol László festményei, a helyi alkotók, Büki Imre, Balogh Zoltán, Szabó Roland munkái is felvillannak a képkockákon.

A bizottság tagjai jelenleg az egykori falu részleteinek földrajzi ragadványneveit, gasztronómiai sajátosságait gyűjtik össze. Ősszel a környékbeli túraútvonalakat fedezték fel, kutatva az elnéptelenedett puszták nyomán.

A havonta összeülő bizottság tagjai legutóbb a Gasztroangyal című televíziós műsor forgatását szervezték meg a kisvárosban, és látták vendégül a televízió stábját több napon keresztül. Helyi jellegzetességként tálalt zsíros pogácsát és aludttejes prószát kínálták a vendégeknek.

Az idei évben az értékeket bemutató kisfilm közzététele után egy kiadványszerkesztésben is gondolkodnak, azzal a céllal, hogy minél több helyre eljusson a fiatalabb generációhoz a település múltját és jelenét meghatározó értékek sokasága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában