óriás tojások

2019.04.17. 11:30

Kitették a tojásaikat: szelfiponttá váltak a látványosságok

Húsvéti lázban ég több somogyi település. Festett óriástojások díszítik Buzsák és Kéthely központját. Több turista felfedezte már a falu központjában kiállított dekorációkat, amelyek szelfipontként üzemelnek.

Góz Lilla

– Horvátországban, mikor meglátogattuk testvértelepülésünket figyeltünk fel a díszes óriástojásokra – mondta el Kara Lajos. Buzsák község polgármestere hozzátette: ott szerezték be a fából készült tojásokat, amelyeket a helyi hímzőasszonyok rajzoltak ki, majd festettek ki népi motívumokkal.

– Jelenleg két tojás díszíti a falu központját. Egyiken rátétes, a másikon pedig vézás mintát látni. Tervezzük, hogy a hiányzó harmadikra pedig a boszorkányos hímzésünket festjük fel – mondta el a polgármester. Kara Lajos megjegyezte: húsvét táján sokan nézik meg a helyi motívumokkal díszített óriástojásokat.

2016–ban négy darab másfél méteres tojást faragtak a kéthelyi önkormányzat dolgozói, melyeket a helyi általános iskolások, óvodások, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Erős Nikoletta és Molnár Balázs polgármester közösen festettek ki. 2017-ben egy újabb óriástojással bővült a dekoráció.

 

– A 325 kilogrammos polisztirol tojáshoz 125 kg vakoló anyagot használtunk fel. A glettelést követően rajztanárok segítségével a tanulók festették ki a tojásokat – mondta el Molnár Balázs polgármester. Hozzátette: a tojás egyik felén egy népi motívum, míg a másik felén Magyarország és Kéthely címere található. Molnár Balázs elmondta: idén a húsvéti ünnepekig „élő” nyulak sétálnak a faluba látogatók között, valamint a központban egy ajándékboltot is kialakítottak. Az eladott kézműves termékekből befolyt összeget rászoruló gyermekek kirándulásra szeretnék költeni.

– Folyamatosan érkeznek hozzánk látogatók. Megállnak, megcsodálják a díszítést, készítenek fotókat is. A húsvéti dekorációnk már szelfipontként üzemel – jegyezte meg a polgármester. A kéthelyi húsvéti dekoráció április végéig lesz látható a település központjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában