Beérett a termés

2019.10.22. 09:00

Kiutat jelenthet a szegénységből a jó minőségű dombói komló

Egészséges és jó minőségű komlót termett a kastélyosdombói ültetvény. Igaz, a növényt még nem szüretelik, de jó eséllyel nyílnak meg pályázati lehetőségek az ültetvény fejlesztésére.

Koszorus Rita

Mint ahogyan lapunk is beszámolt róla, egy évvel ezelőtt ültették el az első komlótöveket a kastélyosdombói földbe, s mára már egészséges tobozok bólogatnak rajtuk. Az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális és Fejlesztőközpontjában 2500 komlót ültettek el tavaly novemberben, amelyek mostanra értek be. – Egészséges és jó minőségű komló termett Kastélyosdombón – közölte a Heineken Hungária közleményében. – A Perle, Saazer és Chinook komlótípusok a friss ültetésű növényektől elvárt fejlettségűek és minőségűek.

– A tobozok élénkzöld színűek, erősen aromás illatúak, kellően nedvesek voltak – számolt be a tapasztalatokról Prohászka Gábor, a projekt szakmai felügyeletét ellátó kertészmérnök. – Olyan növény nem volt, amit betegség pusztított volna el. A párás idő okozta fertőzésveszélyt sikeresen kezeltük.

A Heineken vállalta, hogy a leszüretelt növényt piaci áron felvásárolja, s 30 millió forinttal támogatta az ültetvény kialakítását. A világcég nem titkolt célja, hogy a Kastélyosdombón megtermelt komlóból főzzék egyik legkedveltebb sörüket. – A társaságunknak fontos a helyi közösségek támogatása és a hazai alapanyag beszerzése – mondta Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója. – Örülünk, hogy közös összefogással vezethetjük vissza Magyarországot a komlót termelő országok közé, miközben támogatjuk a hazai gazdákat. A kastélyosdombói komlót 2020-ban már Magyarország kedvenc söréhez, a Sopronihoz szeretnénk felhasználni. Célunk, hogy hosszútávon, a Soproni előállítása során száz százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk.

A sör legfontosabb ízesítő alapanyaga akár kiutat is jelenthet a szegénységből. Hiszen az Ökumenikus Segélyszervezet programja az ország olyan területén valósul meg, ahol kevés a munkalehetőség, és sok család él szegénységben. – A komlótermesztés olyan, mint a tóba dobott kő: az egész térségre kihat – magyarázta Pintér Buruzs Anikó, a Kastélyosdombói Fejlesztő Központ vezetője. – A segélyszervezet célja a programmal, hogy fejlessze a térséget, a gazdák egy új növényt ismerjenek meg, újra meghonosítani a komlótermesztést, és ezáltal munkahelyeket teremteni.

Segítő forintok

Az Agrárminisztérium októbertől százmillió forintos forrást különített el a komlótermesztés támogatására. Október 15. és október 30. között a komlóültetvény létesítéséhez szükséges talaj-előkészítésre, alaptrágyázásra, valamint a komlóültetvény támogatási rendszerének és öntözési rendszerének kialakítására a gazdák állami támogatást igényelhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában