Zártkerti támogatás

2017.09.08. 14:00

Kivirágozhat Somogy az induló programtól

A külterületi utak rendbetétele, őshonos gyümölcsfák megmentése, megújuló településkép és fellendülő háztáji mezőgazdasági termelés – ezt a hasznot remélik húzni a települések a most induló Zártkerti programból. Somogy sokat profitálhat belőle, hiszen errefelé különösen sok a szőlőhegy, a zárkerti külterület.

Kovács Gábor, [email protected]

Zártkerti program létrehozásáról döntött a kormány a környezet védelme, a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradása, a vidéki tájfenntartás és a zártkerti ingatlanokon fennmaradt genetikai sokféleség megőrzése érdekében, derült ki a kormányhatározatból. Eszerint a földművelésügyi miniszternek a zártkerti ingatlanok mezőgazdasági hasznosítását elősegítő pályázatok, valamint a zártkerti ingatlanokhoz kapcsolódó életforma elősegítésére szeptember 30-áig elindítja a programot. A tárca a Zártkerti program pályázataira az idén 2 milliárd forint összegben vállal kötelezettséget, amit a nemzetgazdasági miniszter köteles biztosítani jövőre. A program folytatásához 2019-től a nemzetgazdasági miniszter évente 2 milliárd forintot biztosít a kormányhatározat szerint.

Gadányt szőlőhegyek veszik körül: Felsőhegy, Újhegy, Alsóhegy. Itt mind szépen termő szőlőskertek és gyümölcsültetvények voltak, de mára már többnyire az enyészeté. A régi pincék már csak mutatóban állnak. Elerdősült a terület, vagy csak a gaz veri fel, néhol nagyüzemi mezőgazdasági termelésbe vonták.

– Örülnénk a zártkeri ingatlanokra kapható támogatásnak, megragadnánk a lehetőséget, sőt ez inspiráló lehetne a belterületi tulajdonosoknak is – mondta Ősz János, gadányi polgármester. – Hosszú ideje gond, hogy a kertek gazdái megöregedtek, vagy elköltöztek, az ingatlanok fejlesztésre szorulnának.

Elég sok az elhanyagolt zártkerti ingatlan Somogyban, tudtuk meg a megyei agrárkamarától. Az is igaz viszont, hogy a zártkerti ingatlanforgalom élénk a megyében, és töretlen az a tendencia, hogy városi emberek is előszeretettel vásárolnak maguknak zártkerti ingatlanokat. Ott kertészkednek, ez része az önellátásuknak, sőt esetenként még piacra is termelnek.

– Fontos, hogy a zártkerti ingatlanok műveltek legyenek, és a településképek rendezettek, mert ez növeli egy település népességmegtartó erejét. Aki ki tudja egészíteni a fizetését, nyugdíját a kertben megtermeltekkel, az jobban jár – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Nemcsak hazánkban vannak a háztájinak hagyományai, de a nyugati országokban is ismert jelenség, hogy valaki egy ipari üzemben dolgozik és otthon termel a kertjében. Az induló program reményt nyújt, hogy a kiveszőben lévő gyümölcsfáinkat újratelepíthetjük. Ez nemcsak nosztalgia, hanem gyakorlati haszna van: ezek a fajták többnyire ellenállnak a kártevőknek. Nem kell túl gyakran permetezni, egyszerű a metszésük, vagyis egy városlakó is eredményesen tud termelni velük, aki akár hetente csak egyszer tud ránézni a kertjére. Somogy sokat profitálhat a támogatási programból, hiszen közismert, hogy a megye déli és középső részén nagy méretű zártkerti ingatlanokkal rendelkező települések vannak, gyakran sváb hagyományú falvak, ahol hatalmas kertek csatlakoztak a lakóházakhoz, ahol főként burgonyát termeltek. Ha ezek a kertek újra benépesülnek, annak jelentős hozadéka lehet.

Gombos Sándor hozzátette: a támogatás az önkormányzatok és magánszemélyek segítése mellett a szociális szövetkezetek élénkítését célozza, amelyek feljövőben vannak Somogyban, ellátják a települési intézmények, óvodák, iskolák konyháit alapanyaggal, és általuk a falvak lakói is szinte önköltségi áron juthatnak hozzá szezonális zöldségekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában