javulás

2019.02.26. 21:00

Komfortosabb körülmények közé kerülnek az ellátottak

Folytatódik a szociális otthoni férőhely-kiváltás Somogyban. Ennek keretében a tervek szerint már az év végén új családi házakba költözhetnek többek között a segesdi Gondviselés Szociális Otthon kőkút-gyöngyöspusztai Magas Cédrus telephelyének lakói is.

Lőrincz Sándor

A fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) 752 millió 128 ezer forintos Európai Uniós támogatást nyert el. Ennek keretében – mint azt Tóth László Norberttől, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatójától megtudtuk –, hat lakóház épül, melyekben 12-12 személy lel új otthonra. Ezek az épületek a korábbi elhelyezéshez képest sokkal komfortosabbak lesznek, és a fenntartási költségük is pénztárcakímélőbb lesz.

Kéthelyen és Segesden már javában folyik az építkezés, de Kőkúton, Kálmáncsán és Szabáson is hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok. Az igazgató elmondta azt is: az új, korszerű tárgyi feltételrendszer kialakítása az ellátás minőségének emelkedését eredményezi, így a fogyatékos személyek megfelelő körülmények közé kerülnek. A lakóházak megépülése mellett szolgáltató központok is létesülnek. A projekt keretében többféle alapszolgáltatás – mint az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a támogató szolgáltatás, a fogyatékos személyek nappali ellátása – színvonala is jelentős

mértékben javul.

– A támogatott lakhatás szolgáltatási elemeinek biztosításával másodlagos célunk az ellátottak nyílt munkaerő-piacra történő integrálása, foglalkoztatásának fejlesztése és bővítése – nyomatékosította Tóth László Norbert, aki arra is utalt: jó példa előttük a már megvalósult berzencei „kastélykiváltás”; az úgynevezett támogatott lakhatás, mint új ellátási forma révén az ellátottak közül sokakat sikerült visszavezetni a munka világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában