megújuló rendelők

2019.03.29. 11:30

Komfortosabban történhet a betegellátás a falvakban is

Több helyen szükség lenne orvosi rendelők felújítására, orvosi eszközök beszerzésére Somogyban. A lapunk által megkérdezettek jó lehetőséget látnak a Magyar falu program erre vonatkozó kiírásaiban. Akad olyan önkormányzat is, mely biztosan pályázik majd.

Gyeszát Zsolt

Dús István kiskorpádi háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke úgy véli: érdemes megfontolni a Magyar falu programban kiírt pályázati lehetőségeket. – Négy-öt évente elavulnak bizonyos műszerek, időnként például az EKG és a számítógép cseréjére is szükség lehet – mondta szakember. – Az én látókörömben több helyütt is megújultak az orvosi rendelők az elmúlt két-három év alatt, s eszközbeszerzésre is adódott pályázati lehetőség, ami örvendetes. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mostani pályázatokra ne lenne nagy szükség a megyében, úgy hiszem, több dél-somogyi településen is lehet létjogosultságuk. S persze Belső-Somogyban is hasonlóképpen, például Gigén, ahol magam látom el a betegeket.

Bálint Ildikó, Gige polgármestere kérdésünkre elmondta: mindenképpen pályázik az önkormányzat az orvosi rendelő felújítására a Magyar falu program keretein belül. – Örülünk ennek a lehetőségnek – jegyezte meg a településvezető. – Az elmúlt években igyekeztünk felújítani közintézményeinket, nemrég óvodát is létesíthettünk. Az orvosi rendelőnk felújítására, illetve átépítésére viszont nagy szükség lenne még. Jelenleg egy kis méretű orvosi rendelőben történik az ellátás. Ám a váróterem is csekély mérettel rendelkezik, ahol közösen várakoznak gyerekek és felnőttek, sok esetben ráadásul vidékről is jönnek hozzánk háziorvosi rendelésre. Úgy szeretnénk átalakítani a régi épületet, hogy a felnőtt és a gyermek betegellátás, illetve a védőnői munka is külön, megfelelő körülmények között történhessen.

Csurgónagymartonban tavaly újították fel a művelődési házat és a benne lévő orvosi rendelőt – tudtuk meg Kiss Ferenc polgármestertől. Heti egyszer rendel orvos a faluban. A polgármester szerint egy új vizsgáló ágyra lenne még nagy szükségük, az azonban nem biztos, hogy csupán erre pályáznak majd. Egyelőre fontolóra vették a kiírásokat.

Szolgálati lakások építésére ötmilliárd forint, orvosi rendelők felújítására négymilliárd forint, orvosi eszközök beszerzésére kétmilliárd forint áll rendelkezésre a Magyar falu program keretein belül. Április 26-tól május 27-ig nyújthatóak be a pályázatok.

Vonzóbbá válhat a munka

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Tab polgármestere úgy látja: a program keretein belül kiírt pályázatok segíthetnek az önkormányzatoknak, hogy az infrastrukturális feltételek megújítása révén némileg vonzóbbá tegyék a munkát a településekre érkező háziorvosok előtt. Ezzel persze nem oldódik meg teljesen a betöltetlen praxisok problémája, más eszközökkel is segíteni kell a falvakban munkát vállaló szakembereket a TÖOSZ elnöke szerint. Schmidt Jenő úgy véli: Tab környékén is több település önkormányzata számára jó lehetőség lehet a program kiírása. Különösen annak fényében, hogy nem egy helyen már nyugdíj-korhatárt betöltött háziorvosok szolgálnak, akiknek a helyére majd biztosítani kell az utánpótlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában