feldolgozás

2019.01.08. 17:39

Komposzt lesz a begyűjtött fenyőkből

Kikerültek a karácsonyi ünnepek díszei az utcára. Tonnaszám gyűjtik a fenyőfákat a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. Hagyományosan a vízkeresztet, vagyis január 6-át követő héten indítottak a hulladékkezelő cégek járatokat.

Góz Lilla

– Várjon egy kicsit, hozom az enyémet is – kiabált az egyik lakó a Hermann Ottó utcában járó kukásoknak. Fenyőfája hamar a gépjárműbe borították. A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a karácsonyi ünnepeket követően szervezetten szállítja el a kidobott fenyőfákat. A somogyi megyeszékhelyen a házhoz menő gyűjtés keretében 2019. január 8–án valamint január 22–én valósul meg a begyűjtés. Arra kérik a lakosságot, hogy a szállítási nap előtti napon 17 órától, legkésőbb a megjelölt napon reggel 5 óráig helyezzék ki az ingatlanok elé a hulladékgyűjtő járat útvonalába, az úttest szélére úgy, hogy a begyűjtés akadályba ne ütközzön, továbbá szedjék le a fenyőkről a csillagszórókat, szaloncukor papírokat és a díszeket, a fát pedig nem kell összeaprítani. Társasházak esetében a konténerek mellé tegyék ki a fákat, a családi házaknál pedig a megszokott helyekre, ahová a kuka kerül.

– Az összegyűjtött karácsonyfákat a társaságunk által üzemeltetett Kaposvári Komplex Hulladékkezelő Központban dolgozzuk fel – mondta el Szilágyi Ádám. A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: a komposztáló téren felaprítják és aprítást követően komposztálják azokat. Megjegyezte: a tavalyi évben a teljes szolgáltatási területünkön összesen 37 tonna karácsonyfát gyűjtöttünk össze és dolgoztak fel.

– Idén is a tervek szerint a tavalyi mennyiséget fogjuk begyűjteni, a nagyobb mennyiség elszállítása január 22–én várható – tette hozzá Szilágyi Ádám. Az ügyvezető a magas gyantatartalom miatt nem tanácsolja a lakosoknak a fa elégetését.

– Komposztálásra sem a legideálisabb fa, de a zöld hulladékoknak kevesebb mint 10 százalékát teszik ki, így a nagy mennyiségben elvesznek – tette hozzá Szilágyi Ádám.

Szoktassuk a hideghez a földlabdás fenyőt

Egyre többen vásárolnak földlabdás fenyőt, hogy az ünnepek elmúltával a növény a kert dísze lehessen. Ezek a fenyők fajtától függően sokáig nem tarthatók a meleg lakásban.

– Kiültetés előtt folyamatosan kell a növényt a hideghez szoktatni, elsőként 15-16 Celsius fokon tartsuk félzárt területen néhány napig, majd hidegebb helyre helyezhetjük ki a fenyőket – mondta el Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök megjegyezte: ahhoz, hogy a fa biztosan megeredjen szüksége lesz nedvességre és tápanyag tablettát tegyünk az ültető gödörbe.

Eltűnő vízkereszti hagyományok

A magyarság körében különböző népszokások alakultak ki a századok során, amelyek vízkereszt ünnepéhez, január hatodikához kötődnek. Szokás volt a szentelt víz hazavitele, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak. Otthon ezzel itatták meg az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. A házak megszentelésénél alakult ki az a szokás, hogy a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét vésték fel, így: G + M + B. Az ünnephez kötődő szokások közül sok már eltűnt, egyedül a karácsonyfa leszedése maradt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában