nagyüzem

2018.08.10. 07:00

Korán szüretelnek az extrém melegben

Már befejeződött az Irsai Olivér szüret a Dél–Balatoni borvidéken. Hetekkel korábban rázzák a kombájnok és szedik a szőlőt az ültetvényeken. Az elhúzódó meleg viszont nem tesz jót a gyümölcsnek, megéghetnek a savak.

Góz Lilla

– Még nagyon az elején vagyunk, nehéz jósolni. Aranyszabály, hogy a savra szüretelünk, nem a cukorfokra – mondta el Légli Ottó. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke hozzátette: az aszályos idő nem kedvez a szőlőnek, a nagy melegben stressz éri tőkéket, kevesebb lé várható.

– Kérdés az, hogy meddig tart ez az extrém meleg, a Zenitnél és a Rizlingszilváninál látom, hogy a fajtát sokk érte. A jobb minőségi talaj és a megfelelő növényvédelmi védekezés következtében a tőke jobban ki tudja nevelni a fürtöket – jegyezte meg Légli Ottó. Hozzátette: a szakmaközi szervezet előrejelzése szerint átlagosan tíz százalékos szőlő áremelkedés tapasztalható a piacon.

Huszonöt hektáron szüretelik a szőlőt Rádpuszta és Péntekhely környékén a Várszegi Pincészet kombájnjai.

– A Csabagyöngye kierjedt, a virág illat és a szőlő íz jól érződik már – mondta el Várszegi Viktor. A borászati vezető hozzátette: szeptember elején a legkorábbi fajtából készült boruk már a boltok polcain elérhető lesz, de végeztek már az Irsai Olivér szürettel is. Örülnének viszont, ha pár fokot visszahűlne az idő.

– A 30-32 fok lenne az ideális, az efeletti túl meleg a szőlőnek. A savak megégnek, sokkolva vannak a tőkék – jegyezte meg a borászati vezető. Bizakodva várják a vörös fajták szüretét, jó minőségre számítanak.

Idén márciusban a kemény fagyokkal kellett megküzdeniük a gazdáknak, majd áprilisban a hirtelen jött tavasz, májusban pedig a nyári meleg jelentett kihívást. Bár míg tavaly öt kánikulai ciklus volt, idén eddig csak eggyel kell szembenézniük a szőlősgazdáknak, borászoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában