tehetség

2018.05.28. 17:30

Korát meghazudtoló alkotásokat készít a hatéves rajzzseni

Plájás Olivér csupán hat és fél éves, de már egy önálló képzőművészeti kiállítást tudhat magáénak. Egyelőre az óvodájában nyílt tárlata, de a szakértők komoly jövőt jósolnak a kisfiúnak az alkotás terén.

Turbéki Bernadett

– Olivér mindig szeretett rajzolni – mesélte édesanyja, Plájás-Kovács Tímea. – Egy időben próbáltuk társasjátékokkal lekötni a figyelmét, de hamar elunta, és inkább a rajzolást választotta.

Bár a kisfiú még csak óvodás, máris túl van néhány korszakon, ami a művészetét illeti. Egy angol dalban szereplő toronyórával kezdte, amelyhez lerajzolta az énekben szereplő kisegereket is, majd jött a vulkános korszak, a dinó ábrázolások, és a hangszórók. Jelenleg a virágos rajztanulmányok kötik le, közülük a nárcisz a kedvence.

– A hangszórókat például már három dimenzióban kezdte rajzolni, térben helyezte el az alakzatokat négyévesen – mondta édesapja, Plájás Attila.

– A Jézuska hozott a rokonainkhoz egy rajzkészletet és ők elhozták nekem – mondta a kisfiú, aki több színnel dolgozik egyszerre, s kiválóan árnyékol csupán egy grafitceruzával is. – Leginkább a ceruzákat szeretem, de rajzolok filctollal is.

– Nagyon ritka dolog, hogy ennyi idősen valaki térben gondolkodjon – mondta Mester Béla festőművész, akinek rajzszakkörébe szeptember óta jár a kisfiú. – Sok gyereknek ebben a korban még az is gondot jelent, hogyan helyezzék el térben a formákat. Ő viszont kitölti a rajzlapot és jó formaérzéke van. Előfordult, hogy nem mondtam, milyen színeket használjon, de ösztönösen jól rakta össze. Ha Olivér egy rajzversenyen indulna, valószínűleg nem hinné el a zsűri, hogy nem nyúlt felnőtt a rajzához.

– Legjobban fejből szeretek rajzolni, de lemásoltam a játékrepülőmet is – mutatta a rajzát és a makettet Olivér, akit mestere régi Pif és Herkules képregényekkel inspirálja alkotásra, mert szerinte a képregények világából sok mindent meg lehet tanulni. Például az anatómiát. Egyelőre azonban csak a figurákat másolgatja a kisfiú, aki meglepő módon inkább énekes szeretne lenni.

Plájás Olivér felmenői között szép számmal találhatóak művészek. A Marosvásárhelyről származó család rokonai között szerepel Plájás György festő- és kollázsművész, akit sajnos a hatéves kisfiú édesapja sem ismert. Olivér apukájának unokatestvére pedig a szintén erdélyi származású Plájás István nemzetközi fotóművész, akitől szintén örökölhető volt némi képi látásmód. A Patcán élő fafaragó Plájás József pedig a kisfiú nagybátyja. A rajzok témáját, vagyis a technikai berendezések és gépek szeretetét pedig az édesanya vérvonaláról örökölhette a kis alkotóművész a család szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában