betegségutak

2019.07.01. 10:10

Kórokozó dömpinget hozott a párás idő

– A fungicid permetszerek átlag, nem extrém időjáráshoz vannak szabályozva – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök.

Góz Lilla

Hozzátette: az esős meleg időjárás miatt a fertőző képletek a párás közegben nagyon jól szaporodnak.

– A szőlőkben megjelent a peronoszpóra és a lisztharmat, az almásokban pedig varasodás, a barackosokban pedig a monília betegség ütötte fel a fejét – jegyezte meg a szakember. Hozzátette: a permetezés komoly pluszköltséget jelent a termelőnek, de csak így menthetik meg terményüket a járványszerű megjelenő kórokozók ellen.

Tóth István elmondta: a levél–és pajzstetvek tömegesen jelentek meg, az amerikai fehér lepkekabóca pedig a dísznövényeken, szőlőültetvényeken és az almásokban okoz károkat. A növényvédelmi szakmérnök hozzátette: nagyon sok van a spanyol csigából is, az esős időben nagyon gyorsan nőnek az egyszikű és kétszikű gyomok is.

– A paradicsom nagy veszélyben van ebben az időben, réztartalmú készítményekkel kell kezelni a növényt, hogy megakadályozzuk a paradicsomvészt – jegyezte meg a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában