ügyes kezek

2018.12.13. 11:30

Kosár, seprű, lekvár: üzlet épült a közmunkások portékáira

Kelevízi kosár, szenyéri cirokseprű, nagyszokolyi tészta, valamint szőkedencsi levendula. A közmunkások által létrehozott kézműves termékekből nyílt bolt Kelevízen. A település szeretné bemutatni a helyi és környékbeli portékákat, amelyekből nincs két egyforma.

Góz Lilla

Hajlanak a vesszők, készülnek a kosarak Kelevízen. 15 közmunkás fon bevásárló és fás kosarat. Orsós Árpádné rutinszerűen hajtja a vesszőket, még gyerekkorában szülei tanították meg a kosárfonásra.

– Mindennek az alapja a jó vessző. Be kell áztatni, akkor nem törik, akkor lehet normális kosarat csinálni belőle, ha olyan gumiszerű, könnyen hajlik – tette hozzá a kelevízi közmunkás.

Az asszonyok és a férfiak egyaránt szívesen fonják a szebbnél szebb termékeket. Egy közepes méretű kosár akár egy óra alatt is elkészül. Károlyi Árpádné is szüleitől, valamint a mesztegnyői honismereti szakkörben leste el a kosárfonás alapjait.

– Sokat tanultam, addig kísérleteztem, amíg nem lett szebb a kosár. Az elsők nem sikerültek olyan szépre, de már belejöttünk a lányokkal – tette hozzá.

A kosarakat meg lehet vásárolni az egykori élelmiszerboltban. A napokban nyitották meg az üzletet, ahol a helyi mellett környékbeli közmunkások gyártotta termékeket forgalmaznak.

– Voltunk az országos közfoglalkoztatási kiállításon, ahol azt tapasztaltuk, rengeteg értékteremtő munkát végeznek az önkormányzatok, onnan jött az ötlet, hogy nyissunk a településen egy ilyen kis boltot, amiben bemutatjuk az önkormányzatok által készített termékeket és értékesítjük – mondta el Vargáné Balatincz Krisztina. Kelevíz polgármestere hozzátette: az üzletben kosaraik mellett hosszúvízi szőnyegek, szenyéri cirokseprűk, a szőkedencsi levendulás termékek, nagyszokolyi száraztészták, lekvárok, szörpök, savanyúságok kerültek a polcokra. A helyiek mellett az ország minden tájáról érkeztek vásárlók hozzájuk. Ottjártunkkor is többen adták egymásnak a kilincset.

– Tegnap jártam itt először ebben a boltban, vettem egy szilvalekvárt, ami nagyon ízlett és most azért jöttem, hogy kipróbáljak egy másikat – mondta el Bogdán László, aki a környékbeli településről érkezett.

A jövőben az önkormányzat szeretné bővíteni a kínálatot, a térségükben dolgozó közmunkások kézműves termékeivel, valamint kosárfonó továbbképzést is szerveznek közmunkásaiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában