adósság

2017.10.20. 14:00

Közös költség: akad, aki csaknem egymillió forinttal lóg

Becslések szerint a lakók több tízmillió forint közös költséggel tartoznak a somogyi lakásszövetkezeteknek és a társas házaknak. Az előírások hatékony alkalmazásával csökkenthető a kintlévőség.

Harsányi Miklós

– Jelenleg 12 millió forint tartozást tartunk nyilván, tavaly év végén ez még meghaladta a 14 millió forintot – mondta Ács Sándor, a kaposvári Otthon Lakásszövetkezet ügyvezető igazgatója. – Fegyelem, s a szabályok következetes alkalmazása: szerintem alapvetően erre vezethető vissza a kedvező folyamat.

Negyvennyolc épület 1071 lakásának ügyes-bajos dolgait intézi a lakásszövetkezet. A közös költségnél nagy a szórás: akad olyan társasház, ahol havonta 3500 forint a fizetnivaló, máshol nagyjából 14 ezer forint. Csaknem 30 olyan lakót tartanak számon, akik jelentős, 3-4 havi kintlévőséggel tartoznak, két rekordernek az elmúlt évek során közel egymillió forint tartozása gyűlt össze. Rámutatott: lakásszövetkezetük azonban minden esetben a megállapodásra törekszik.

– A közös költség megfizetése alól nem lehet kibújni – folytatta. – Aki nem tesz ennek eleget, először felszólító levelet küldünk, s ha ez eredménytelen, akkor peren kívüli eljárásként fizetési meghagyást kap a közjegyzőtől. Amennyiben ezt elutasítja az adós, akkor peres eljárás következik a bíróságon. Ha mégsem mond ellent a követelésnek, abban az esetben megindul a végrehajtás, s bármilyen jövedelemből letiltható a kérdéses összeg.

Bogó József, a lakásszövetkezetek megyei szövetségének elnöke szerint télen előreláthatóan enyhén nő az adósság, hiszen egyesek inkább a fűtést fizetik, mint a közös költséget. Kovács Zoltán, a siófoki Kék tó Lakásszövetkezet elnöke azt mondta: a közel 300 család közül négy halmozott fel jelentős tartozást. Haraszti Gábor marcali társasház kezelő kiemelte: az utóbbi időben javult a fizetési fegyelem. – Nyomatékosan felhívjuk a lakók figyelmét, jelezzék, ha baj van – hangsúlyozta. – Maximálisan partnerként viselkedünk az adósokkal, de lényeges, megállapodás szerint fizessék a hátralékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában