díjak

2018.06.21. 19:54

Közösen ünnepelt a Kaposi Mór Oktató Kórház és a város

Hagyományosan kitüntetések és főorvosi, adjunktusi címek adományozásával ünnepelte meg a Kaposi Mór Oktató Kórház a Semmelweis napot. Az idén először a megyei kórház közösen ünnepelt Kaposvár önkormányzatával.

Koszorus Rita

Ezerkilencszáz-kilencvenkettő július elseje óta a Magyar Egészségügy Napja Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének tiszteletére, aki 1818-ban ezen a napon született. Ebben az évben nemcsak a magyar egészségügyet, de az ikonikus magyar orvos születésének 200-ik évfordulóját is ünneplik. Semmelweis Ignác Budán született két évszázaddal ezelőtt, s kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében.

Jó megfigyelőképességének köszönhetően bevezette az aszepszist, vagyis a műtői előkészületeket a kórházban. Eleinte elképzeléseivel – a klórvizes kézmosás általánossá tételével, valamint a műtősruha és klórmész használatával – szélmalomharcot vívott kollégáival. Eljárását habár mások nem alkalmazták, mer nem látták be az ok-okozati összefüggést. Hasznossága csak a kórokozók felfedezésével nyert bizonyítást.

A Semmelweis napi ünnepi műsort követően Rosta István tudománytörténész előadásában hallgathatták meg a résztvevők Semmelweis Ignác életének főbb állomásait, munkásságának jelentőségéről.

Ezután Szita Károly, Kaposvár polgármestere lépett a pulpitushoz, ugyanis az idén először közösen tartotta Kaposi Mór Oktató Kórház és a megyeszékhely a Magyar Egészségügy napját. Így nem csak a kórházi dolgozókat, de az alapellátásban tevékenykedő szakembereket is díjazták áldozatos munkájukért.

– Ha megkérdezik tőlem, kikre vagyok a legbüszkébb, kik teszik a legnagyobb szolgálatot a városért, elsőként önöket említem – mondta Szita Károly a kórház Rumi György termében összegyűlt közel 250 dolgozónak. – Polgármesterként azt tehetem, hogy olyan városi környezetet alakítunk ki, amely az egészséget, az egészséges embereket szolgálja. Azt kérem önöktől, legyenek partnereink továbbra is ebben a közös városépítő munkában és segítsenek abban, hogy mind gondolkodásban, lelkületben, cselekvésben egy erősebb, egészségesebb Kaposvárt hagyhassunk majd hátra az unokáinknak.

Szita Károly hozzátette: a város egészségügyet érintő fejlesztései, a kórház modernizációja, az orvosi rendelők felújítása mit sem érnének az egészségügyi dolgozók nélkül, akik nap, mint nap önzetlenül dolgoznak a betegekért.

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata tíz elismerést osztott ki a Semmelweis Napon. A Kaposi Mór Oktató Kórház elismeréseit és az adjunktusi, főorvosi kinevezéseket Moizs Mariann főigazgató és Hadjiev Janaki központigazgató adták át azoknak a munkatársaknak, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő tevékenységükkel elősegítették a kórház szakmai színvonalának erősítését, hírnevének emelését. Összesen 24 Kaposi Mór Emléklapot és főigazgatói dicséretet adtak át, valamint négy főorvosi, nyolc adjunktusi kinevezést.

A Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója megköszönte a dolgozók munkáját, s együttműködésre kérte őket. – Elértünk sok eredményt közösen a várossal, megyével, az alapellátással és elértünk egy eredményt – mondta Moizs Mariann főigazgató. – Azt hittük, hogy mi egy sziget vagyunk, de be kell hogy ismerjük a világ megváltozott és valami begyűrűzött. Néha elfelejtjük már, mire esküdtünk mi orvosok, mi az orvosságunk értelme. Számunkra a beteg, a közösség, az alázat, a szolgálat kell, hogy a legfontosabb legyen, nem csak a pénz. Az sosem elég: nem elég a béremelés, az a kórházban egy éve elindított ösztönző rendszer sem, amely negyedévenként közel 100 millió forint kifizetését jelent. Meg fogunk újulni, de ehhez mindannyian kellenek. Segítsenek a megújulásban, rengeteg munkánk lesz még ezzel.

Kaposi Mór emléklapban részesült

Jankovics Irén Judit osztályvezető főorvos, Higiéniai Osztály és Központi Sterilizáló; Hegedűs Géza osztályvezető főorvos, Patológiai Osztály; Lakosi Laura üzemeltetési igazgató, Dr. Baka József Központ; Szörényiné Ványi Gabriella irodavezető, Prevenciós és Egészségfejlesztő Iroda.

A Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatói dicséretében részesült

A Pénzügyi és Számviteli Osztály kollektívája; Dr. Baka József Központ Gazdasági Csoport kollektívája; Bakó-Ozsváth Eszter radiográfus, Dr. Baka József Központ; Egervári Csaba üzemorvos; Éliás György főorvos, Krónikus Belgyógyászati Osztály, Marcali; Hegedűs Istvánné ápoló, Geriátriai Osztály, Mosdós; Horváth Gabriella gyógytornász, Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály Fizioterápiás

Egység; Kállayné Horváth Fedorina főorvos, Patológiai Osztály, Marcali; Kőváriné Posztos Beáta adminisztrátor, Központi Iktató; Lukács Gábor szakorvos, Klinikai Onkológiai Osztály; Magyaródi Zsolt címzetes főorvos, Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Mátrix Osztály; Mendly József címzetes főorvos, Dr. Baka József Központ; Müllerné Jónás Erzsébet gyógyászati segédeszköz forgalmazó, Holisztika Gyógyászati Segédeszköz Szaküzlet; Pataki Anita szakorvosjelölt, Intenzív Terápiás és Aneszteziológiai Osztály; Pintér Tamás szakorvos, Dr. Baka József Központ; Sallai Györgyné raktári előadó, Logisztikai Osztály; Simon Csaba Józsefné kardiológiai szakasszisztens, Kardiológiai Osztály; Skiba Miklós diszpécser, Dr. Baka József Központ; Szakáll Alíz szakorvos, Sürgősségi Betegellátó Centrum; Takó Csilla címzetes főorvos, Képalkotó Diagnosztika

Főorvosi kinevezést vehetett át

Bajtel Júlia Nóra, Bőrgyógyászati Osztály; Czeiderné Dr. Virág Erika Mónika, Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Egység, Marcali; Molnár Zsolt, Kardiológiai Osztály; Szabó Hajnalka, Laboratóriumi Diagnosztika.

Adjunktusi kinevezést vehetett át

Czoma Veronika, Patológiai Osztály; Füredi Gábor, Sürgősségi Betegellátó Centrum; Heilmann Bálint, Szemészeti Osztály; Kocsis Gabriella, Szemészeti Osztály; Költő Gyöngyvér PhD, Kardiológiai Osztály; Kundrát Anikó, Baleseti Sebészeti Osztály; Skobrák Andrea, Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Mátrix Osztály; Tormási Imre, Szülészet-Nőgyógyászati Osztály.

Az önkormányzati díjazottak

Ámonné Lénárd Irén fogászati asszisztens; Deres Gabriella gyermekorvosi asszisztens; Gerecs Eszter iskolaorvos; Gölöncsér Gyuláné felnőtt háziorvosi asszisztens; Lőczi Margit egészségügyi és igazgatási ügyintéző GESZ; Magony Anett háziorvos; Nagy Róbertné védőnő; Pál Judit védőnő; Rádainé Bertók Gabriella iskolafogász; Urbán Tamás a hajléktalanok háziorvosa. Köszöntötték Fekete Julianna háziorvost, aki az idén márciusban Batthyány-Strattmann László díjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában