Tűz van babám!

2018.02.06. 20:00

Külterületen lehet égetni, de belterületen nem

Az eddigi tavasziasan enyhe idő kedvezett a kiskerti munkáknak. Metszettek, a leveleket, ágakat seperték a kiskertekben. Égetni viszont belterületen több somogyi városban sem szabad.

Góz Lilla

 Kaposváron belterületen tilos égetni egész évben, aki mégis ezt teszi, szabálysértést követ el és pénzbüntetésre számíthat – mondta el Kis Szabolcs, a Kaposvári Közterületfelügyelet vezetője. Hozzátette: külterületen a zöld hulladék égetésére október elejétől április 30-ig van lehetőség, de be kell jelenteni ezt a tevékenységet a katasztrófavédőknél.

– Ha valaki a megyében külterületen szeretne égetni, akkor a katasztrófavédelmi igazgatóságnál ezt kérvényezheti. Bázelné Mihályka Szabina szóvivő elmondta: a formanyomtatványon szerepelnie kell az időpontnak, helyszínnek, az égető nevének, elérhetőségének, továbbá kijelölhet esőnapot is. Hozzátette: az égetés előtt tíz nappal kell a bejelentést megtenni, amely háromezer forintba kerül.

Belterületen egyébként a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. elviszi a zöld hulladékot az előre jelzett napokon – mondta el a társaság ügyvezetője. Szilágyi Ádám hozzátette: arra kérik a lakosságot, hogy a zöld hulladékot zárt és ép zsákokban helyezzék az ingatlanok elé, továbbá az ágakat méteres kötegekbe rakják össze. Korábban csak Kaposváron csaknem nyolcezer komposztládát helyeztek ki a lakosoknak a térítésmentesen.

A somogyi településeken többnyire helyi rendelet szabályozza, hogy szabad-e égetni. Jutában például a helyi rendelet szerint kedden és pénteken szabad égetni kül-és belterületen reggel nyolctól este hat óráig. Balatonlellén pedig a nyári szezonon kívül lehet égetni kül-és belterületen októbertől április végéig.

Mint ahogy korábban beszámoltuk: Balatonboglár, Szőlőskislak és Karád térségében  Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal szakemberei megjelölték azokat a tőkéket, amelyek szerintük aranyszínű sárgasággal fertőzöttek. Utasításuk alapján négyszáz gazdáknak kell kivágnia és elégetnie a tőkéjüket. A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint feburár 15-éig kell elvégezni a fertőzött tőkék eltávolítását. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint ha a külterületi kiskertekre szabályozza az önkormányzati rendelet a növényi hulladék égetési feltételeit, akkor ez nem minősül irányított égetésnek és nem kell a katasztrófavédelem engedélye. Így a balatoni szőlőkben el lehet égetni a kijelölt, fertőzöttnek ítélt tőkéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában