utazás előtt

2019.07.12. 11:30

Kutyát útlevéllel, gyógyszert igazolással vigyünk külföldre

Csaknem ötödannyival nőtt a forgalom júniusban a barcsi határátkelőnél. Nem csak a nyári hónapokban, hanem az elmúlt fél évben is mind a személy mind a járműforgalom emelkedést mutat. Sokan azonban még mindig nem tudják, hogy miből és mennyit vihetnek ki Horvátországba, vagy hozhatnak haza.

Góz Lilla

A határátkelő dolgozói élénkült forgalmat tapasztalnak. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint júniusban a személyforgalom 16 százalékkal, míg a járműforgalom tizenhárom százalékot meghaladóan emelkedett az egy évvel korábbi adatok tekintetében. A féléves időszakot vizsgálva átlagos tízszázalékos emelkedést tapasztaltak.

Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, nem árt tisztában lenni, hogy mit vihet és mit hozhat magával a nyaraló család. – A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők csak a kezelőorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal, erről érdemes a háziorvostól igazolást kérni – mondta el Poszovácz Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense. Házi kedvenc az EU-n belül például kizárólag a lakóhely szerint illetékes állatorvos által kiállított állatútlevéllel kísérheti el gazdáját a külföldi utazásra. Megjegyezte: veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, azok egyedei, valamint a belőlük készült termékek – ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is – behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik ország tekintetében tilos. Az engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható.

Alkoholt, cigarettát, üzemanyagot magánszemélyként, nem gazdasági célra adómentesen lehet szállítani. Kereskedelmi mennyiségnek számít azonban már 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy például 90 liter bor és pezsgő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában