gólyatábor

2018.09.05. 16:46

A bőszénfai szarvasfarmon tették próbára a gólyákat

Halfogás és lovasfogat húzás kézzel, célba lövés íjjal és puskával, és sok lovaglás – páratlan természeti környezetben nyílt meg a Kaposvári Egyetem gólyatábora a bőszénfai szarvasfarmon.

Koszorus Rita

– Nem könnyű! – ismerte el lihegve az egyik diák, aki társaival elhúzott egy lányokkal megrakott lovasfogatot. A kaposvári Biszvurm Bálint nem csak az élő erős fogathajtásban jeleskedett, de kivette a részét minden mókából.

Közben a lányok a halastónál fröcskölték a vizet, ahol egy elkülönített részen a csapatok minél több halat igyekeztek kézzel kifogni az odatelepített ötven kárász közül.

–Máris összekovácsolódott a közösség, barátságokat, ismeretségeket kötünk – lelkesedett a kaposfüredi Keresztes Viktor, aki a gazdaságtudományi kar kereskedelmi és marketing szakán kezdi meg a tanulmányait.

– A feladatok nem aggasztanak, mert bár az íjjal nem tudok bánni, de kenuzni szoktam – latolgatta az esélyeit a pázmándi Németh Kriszta Fanni, akit a művészeti kar képalkotás szakára vették fel.

Az elmúlt években sok negatív hír látott napvilágot a gólyatáborokról, de a Kaposvári Egyetemen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy valódi élményeket nyújtva építsék be a közösségbe a frissen megérkezett hallgatókat, jelentette ki az egyetem kancellárja.

– A bőszénfai szarvasfarm az egyetem különleges gyöngyszeme, itt ugyan alig van térerő, de szarvasok, bivalyok és lovak között sétálhatnak a hallgatók a paradicsomi környezetben – mondta Borbás Zoltán.

Óriási ovációt vált ki a diákságból minden feladat, és a természeti helyszín igazán felszabadítja őket, állította a bőszénfai szarvasfarm vezetője. Lovakkal, vadászattal és halászattal kapcsolatos feladatokkal kötötték le az elsősöket.

– Az ügyességi versenyszámokon újítottunk – mondta Nagy János. – A bikarodeó gép mellett a szumó birkózást is beiktattunk a programba, de voltak mindenki számára teljesíthető próbatételek is.

A kilencszáz első évfolyamos hallgató közül háromszázan vettek részt a gólyatáborban, ahol az oktatók csapatával is megmérkőzhettek. Az idén a Kaposvári Egyetemre jelentkezők 48 százaléka a pedagógiai, 22 százaléka az agrár, 16 százaléka a gazdaságtudományi, míg 14 százaléka a művészeti képzési területet választotta.

 

A tanévkezdéssel a gólyák berepülnek a kollégiumokba is. Végvári György, a Kaposvári Egyetem stratégiai és oktatásfejlesztési rektorhelyettese kérdésünkre elmondta: az intézmény három kollégiumában 830 hallgatót tudnak elhelyezni, s 783-an helynek már megvan a gazdája.

Végvári György hozzátette: még folyamatban van a pótfelvételi során bejutott hallgatók kollégiumi elhelyezése, úgyhogy még biztosan kelnek el újabb helyek. – Az állami támogatással hozzánk felvételt nyert külföldi hallgatóknak is szállást kell biztosítanunk – emelte ki rektorhelyettes –, összesen 96 ilyen hallgatónk van az idei tanévben.

A Kaposvári Egyetem kollégiumaiba azok juthattak be, akiknek megfelelő volt a tanulmányi eredményük, de persze olyanok is vannak, akik nem államilag támogatott helyre érkeznek.

A Pécsi Tudományegyetem 4039 kollégiumi férőhelyet tud biztosítani hallgatói számára, ráadásul idén a Modern Városok Program jóvoltából teljes felújításon esett át a Damjanich Kollégium, amely 90 új férőhelyet jelent. Kottász Gergely, a Pécsi Tudományegyetem szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy tanév közben nyílik meg a felújított Balassa Kollégium, amely további 410 férőhelyet eredményez, így 3700-nál is több lesz az elhelyezhető hallgatók száma.

– Jelenleg 100 százalékos a pécsi kollégiumok kihasználtsága – tette hozzá az egyetemi szóvivő. – Az idei évben a túljelentkezés 25 százalékos volt. Az év közben megüresedő férőhelyekre várólista alapján lehet bekerülni.

Pécsi kollégiumi helyet a kaposvári leendő hallgatók is igényelhettek, hiszen a megyeszékhely önkormányzata 50 férőhellyel rendelkezik a Szántó Kovács utcai Kollégiumban. A kaposvári városháza arról tájékoztatott, hogy 43 kaposvári hallgató jelentkezett az önkormányzati helyekre, s mindegyikük felvételt nyert. Hét fiatal pedig fejenként 10 ezer forintos albérlet támogatást kap Kaposvár városától.

Az egyetemistáknak, főiskolásoknak mindkét támogatásra pályázni kellett, amelyek mindegyikét pozitívan bírálták el idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában