rendhagyó óra

2018.09.12. 16:18

Lázár Ervin mesebeli ruhái a kaposvári könyvtárban

Az iskoláscsoportok rendhagyó irodalom órán hallhattak érdekességeket Lázár Ervin, Kossuth-díjas író mesevilágáról és életéről a kaposvári könyvtárban.

Koszorus Rita

Kaposvárra érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum Lázár Ervin vándortárlata. A Négyszögletű Kerek Kiállításon az író személyes tárgyait, kéziratait tekinthetik meg az érdeklődők, amelyek között olyan ruhadarabok is találhatók, melyek meséiben is felbukkantak. De számos kötet, személyes fotó és idézet is színesíti a tárlatot, amely szeptember 28-ig tekinthető meg a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban.

A megnyitóra öt iskoláscsoport érkezett, akik a bibliotékában rendhagyó irodalom órán hallhattak érdekességeket Lázár Ervin, Kossuth-díjas író mesevilágáról és életéről. Az érdekes információkat pedig Komáromi Gabriella irodalomtörténész osztotta meg a gyerekekkel.

– Ha valakivel megismerkedett akkor azt kérte, hogy vágjon le egy kicsit a nyakkendőjéből – mondta Komáromi Gabriella. – Azt figyelte közben, hogy ezt az illető fanyalogva teszi, csak azért mert kérték, vagy jószívűen, nagyot vágott le. Ezekből a nyakkendőkből itt van néhány a bőröndben.

Amely szintén a kiállításon megtekinthető, ahogyan az a kosár is, amelyben csak félpár zoknik vannak. – Lázár Ervin írt ugyanis egy mesét, amelynek főhőse a zoknimanó, aki minden félpár zoknit ellop – magyarázta a kaposvári irodalomtörténész. – A felesége mutatta nekem, amikor nála jártam, hogy tényleg annyi félpár zokni volt náluk, ott volt ez a kosár és most már ez is múzeumba került.

De többet megtudhattak a gyerekek a Nagyszederfáról is, amely gyakorlatilag az égig érő fát szimbolizálja. Komáromi Gabriella azt is elmesélte a gyerekeknek, hogy ő saját szemével is látta Lázár Ervin A hétfejű tündér című meséjéből közismert fát. – Ez a Nagyszederfa ma is ott áll, több mint kétszáz éves – mondta az érdeklődő általános iskolásoknak. – Én először akkor láttam, amikor könyvet írtam róla. Azt hittem, hogy ez a fa nem is létezik, csak a mesékben. De ott van és alatta egy nagy tábla található Nagyszederfa felirattal, hiszen az író is így írta meséiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában