anyagi javak

2018.12.19. 17:30

Leárazások erdejében szerezhetjük meg a fa alá valót

Óriásképernyős tv, okostelefon, laptop, s rogyásig pakolt bevásárlókosarak: a Szenteste előtt négy nappal meglódult a somogyi üzletek forgalma. Leárazások, akciók ösztönzik vásárlásra a lakosságot, a bevásárlóközpontok környékén már kora délelőtt alig találni szabad megállóhelyet.

Harsányi Miklós

– A nagy képernyős, száz centinél nagyobb átmérőjű az egyik sláger – mondta az egyik belvárosi elektronikai üzlet munkatársa. – A vevők általában a 200-300 ezer forint körüli kategóriát keresik, de a Black Friday akcióban egy 900 ezer forintos készüléket is eladtunk. Az okostelefonok kívül sokan háztartási készülékkel lepik meg a családot vagy épp a rokonságot: a kenyérpirító és a mikró mellett keresik a kávégépeket is, de volt, aki egy új elektromos tűzhelyt vásárolt karácsonyra a feleségének, egy hölgy pedig borhűtőt nézett ki párjának.

Sokan vagyunk, de soha nem elegen – utalt a dolgozók létszámára egy kereskedő. Számos kaposvári bolt, nagyáruház forgalma napról napra nő, az egyik ruházati üzletben szerdán délelőtt főként fiatal hölgyek tartottak terepszemlét. Egy pulóver 1990 forint, kettő 2490 forint – a vevőcsalogató ötlet szemlátomást jó néhány betérő érdeklődését csigázta fel.

– Siker a köbön: megvan az asszony karácsonyi ajándéka – szorongatta a mélyszürke kardigánt egy férfi. – Elegem van a tömegből, nem akartam a fél délelőttömet bolt túrával tölteni. Bejöttem, célirányosan szétnéztem, s kiválasztottam azt a ruhát, aminek szerintem a feleségem majd örül. Majdnem minden ajándékot megvettünk, már csak az élelmiszerboltba kell elmenni. Fogadni mernék, hogy az se lesz most egyszerű történet. Felhúzom magam, amikor a kassza előtt hosszan kígyózik a sor.

Karaj, lapocka, darált hús: a hét közepétől jócskán megnőtt a sertés, illetve a baromfihús iránti kereslet a Pirvát Hús Kft-nél is. A négy saját szaküzleten kívül közel 600 boltnak szállítanak friss húst, hússzállítmányt, a közel 20 teherautójuk szinte folyamatosan úton van. Nagyüzem van a központban, ahol egyre több megrendelést tartanak számon. Ponekker László tulajdonos azt mondta: a hét közepe óta megállás nélkül nő a forgalmuk, a lendület várhatóan aranyvasárnapig tart.

– Mindenki friss húst akar, s munkatársaimmal azt tapasztaljuk, hogy jöhet bármilyen divat, de karácsonykor a lakosság ragaszkodik a hagyományos ételekhez – hangsúlyozta Ponekker László. – A halászlén és a rántott halon kívül töretlenül népszerű a sült és a rántott hús, s a töltött káposzta is. Az emberek nem spórolnak a hasukon, érezni lehet, hogy a lakosság több pénzt fordít vásárlásra, mint korábban.

A többi somogyi településhez hasonlóan Lengyeltótiban és környékén is jól érzékelhető jele van a karácsonyi készülődésnek. Teveli László, a helyi Coop Zrt. elnöke kiemelte: az ünnepi sütés-főzés alapanyagait időben beszerzik a vevők. A hús, cukor és étolajon kívül az italforgalom is megugrott: sokan ajándékba bort, pálinkát vásárolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában