átvizsgálás

2019.07.07. 07:00

Lecserélik az életveszélyesen kopott autógumit

A kánikulában a szokásosnál is sűrűbben tanácsos megmérni az autógumi légnyomását, s különösen a vakáció előtt kifizetődő egy alapos ellenőrzésnek alávetni a családi autót.

Harsányi Miklós

Nagy István, az egyik kaposvári autógumi műhely vezetője azt mondta: a gyártók valamennyi autóguminál megadják a légnyomás mértéket, ez személygépkocsiknál általában 2,3-2,6. Hetente érdemes megvizsgálni a gumi állapotát, ugyanis ha lapos, akkor az több problémához vezethet.

– Eleve nő a jármű üzemanyag-fogyasztása, s azzal is számolni kell, hogy jobban kopik az autógumi – folytatta. – S a harmadik, gyakran emlegetett gond, hogy a lapos autógumi miatt megnő a fékút. Gyakran felvetődik, hogy mikor érdemes kicserélni a gumit. A szabály egyértelműen rögzíti: 1,6 milliméteres profilmélységig lehet használni, bár számos közlekedésbiztonsági szakember úgy érvel, hogy már nagyjából 4 milliméteres profilmélységnél illik elgondolkodni az új gumi vásárláson. A rossz autógumi életveszélyes lehet, például az esőben nem tapad megfelelően, s így nem képes kiszorítani a vizet.

Nagy István kiemelte: időről időre meghökkentő esetekkel is szembesülnek. Még a nyár elején is több olyan gépkocsit hoztak a kaposvári szakműhelyükbe, amelyen téli autógumi volt. Minden bizonnyal figyelmetlenség állhat az ilyen eset mögött, s nem árt tudni, hogy ilyen esetekben nemcsak 15-20 százalékkal nő meg a fékút, hanem a forró úton gyorsan kopik a gumi. Indulás előtt az ajánlott vizsgálat előtt feltétlenül elvégezni a légkondicionáló ellenőrzését is. A fertőtlenítésen kívül tanács megnézni a berendezésben található gáz mennyiségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában