Lovarda

2019.02.10. 15:30

Lecserélte az irodai munkáját szeretett négylábú élettársaira

Nem eredményorientált versenyzés a célja, hanem szeretné megtanítani a gyerekeket a lovak szeretetére, tiszteletére. Bognár Beatrix 15 éve foglalkozik lovas oktatással Nagyatádon. Ahol csak lehetőséget kap, a sportágat népszerűsíti.

Góz Lilla

A Táncsics utcában él 14 élettársával Bognár Beatrix. Így nevezi ugyanis a lovait.

– Gyertek be, épp most végeztem a trágyázással – invitál minket beljebb Beatrix, aki 15 éve kezdett lovakkal foglalkozni. – Eleinte csak a család kedvtelésére. A volt férjem vette meg az első lovunkat. Azóta mi elváltunk, de a lovak megmaradtak.

Jelenleg 14 saját és négy bérlovat tartanak. Van köztük, arab, gidrán és nóniusz is. Berzencéről, Véséről is járnak hozzájuk lovagolni.

– A legfiatalabbak, a négyévesek – mondta Bognár Beatrix. – A ló–gyerek közötti bizalom kiépítése az elsődleges cél. Ezt labdázással, játékos feladatokkal próbáljuk elsajátítani. A ritmusérzék és az egyensúlyérzék fejlesztése kicsi korban a legfontosabb. Azt tapasztalom, hogy a lovaglás egyre népszerűbb a gyerekek körében. Újra divat lett lovagolni, de én nem vagyok versenyorientált, az állat szeretetét, tiszteletét szeretném megtanítani a fiataloknak. Az ember–állat kapcsolat nagyon különleges, sokszor gyógyító kapcsolat – tette hozzá a lovas­oktató.

– 13 éve lovagolok a Csillagtanyán, háromévesen tettem be először a lábamat a lovardába – mesélte Szép Virág, aki a gyakorlati idejét tölti itt. – Szeretnék a suli után belovaglónak, lovastúra-vezetőnek tanulni. De érdekel a ménesgazdaképzés is – tette hozzá a fiatal lovas.

A kaposvári Móricz Zsigmond Szakiskola gyakorlati helyeként is üzemelnek. Hat ott tanuló diák nála kezdett lovagolni és lovász tanulóként most gyakorlati idejüket töltik nála.

– Nagy öröm, hogy ezt az életformát sikerült a gyerekeimmel megszerettetni, jó újra velük foglalkozni – jegyezte meg Bognár Beatrix. – Nem könnyű a mai világban a lovardát üzemeltetni, 24 órás elfoglaltság. Ám ők az élettársaim, reggeltől estig velük vagyok. Ha valamelyik nem úgy evett este, mint ahogy én gondolom, kis lámpámmal meglesem, mert aggódom érte – mesélte Bognár Beatrix.

Felnőttként tanult meg lovagolni, eredeti szakmája virágkötő, 15 éven át pedig irodában dolgozott. Lovasoktatói, túravezetői és mesterlovász végzettséget szerzett felnőttként. Leánya belovaglónak tanul Bábolnán. Eszter segít a versenyekre való felkészülésben. Fia pedig a lovak körüli munkákbant. Szüreti, mikulás- és egyéb rendezvényekre is ellátogatnak, hogy népszerűsítsék Nagyatádon és a környéken a sportágat. Jövőbeni céljuk között szerepel egy fedeles lovarda építése, amit rossz időben is használhatnának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában