program

2018.11.15. 20:00

Legyen Kaposvár Magyarország egyik legegészségesebb városa!

Új egészségügyi program elindítását kezdeményezte Szita Károlya Kaposvár polgármestere a Prevenciós és Egészségfejlesztési Iroda megalakulásának 10. évfordulója alkalmából szervezett tudományos ülésen.

Fenyő Zsuzsa

Szita Károly elmondta, a program célja, hogy Kaposvár 2030-ra Magyarország egyik legegészségesebb városa legyen. A tervek szerint a program egyesíti majd a szakmai szervezeteket, a civil egyesületeket és Kaposvár polgárait is. – Hiszek abban, hogy közös erővel mindenki életéhez hozzátehetünk időt és boldogságot a Kaposvár Egészség 2030 program segítségével – emelte ki a polgármester.

Az ünnepségen Szörényiné Ványi Gabriella irodavezető bemutatta a prevenciós és egészségfejlesztési irodát. – Tíz évvel ezelőtt saját kezdeményezésből és önerőből indította el a kórház az irodát, mert úgy éreztük, kell valamit tenni a prevenció területén – mondta Szörényiné Ványi Gabriella. – Azt vettük észre, nagyon kevesen vesznek részt a népegészségügyi szűrővizsgálatokon, és sokan későn kérnek segítséget.

Az iroda 2009-ben indított egy komplex egészségügyi szűrőprogramot, melynek keretében mammográfiás szűrésre meghívót kapott hölgyek részére megszervezik, hogy még ugyanazon a napon méhnyakszűrésen és tüdőszűrésen is részt vehessenek. A programban Somogy megye összes települése érintett. – Szép eredményeink vannak, megállt a mammográfiás szűrésen résztvevők számának csökkenése, a méhnyakrákszűrésen és tüdőszűrésen pedig jelentős növekedést tapasztaltunk – mondta az irodavezető.

A prevenciós és egészségfejlesztési iroda másik fontos projektje a Képes vagy rá életmódprogram. Ennek keretében ingyenes állapotfelmérésen, havi kontrollméréseken, életmódtanácsadáson és évente 1000 ingyenes mozgásprogramon vehetnek részt somogyiak. A 2010-ben indult kezdeményezéshez már 2300-an csatlakoztak.

A szakember szerint az iroda legfontosabb feladata az, hogy még jobban tudják motiválni az embereket az egészségtudatosabb életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában