Vállalkozói Szalon

2019.05.13. 09:00

Lemaradunk, ha nem tervezünk újra

Eljött az alkalom a somogyi gazdaság szereplőinek, hogy megtudják, mit csinálnak jól vagy rosszul az innováció terén, és milyen fejlődési út állhat előttük. A Somogyi Vállalkozói Szalon előadója Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke volt.  

Kovács Gábor

– Az innováció olyan, mint a foci: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, de csak kevesen tudják jól csinálni – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője a Somogyi Vállalkozói Szalon rendezvényét. Az innovációval mindenkinek dolga van a gazdaságban, ha tetszik, ha nem, mert ez a belső hajtóerő a folyamatos változtatás képessége.

– Azokat az időket éljük, amikor a világgazdaság, a magyar gazdaság és a társadalom egészét nézve innováció nélkül nem képzelhető el sikeres jövő – jelentette ki Birkner Zoltán. – Az innováció maga a másképp gondolkodás. Azt üzeni, hogy folyamatainkat akkor is érdemes újragondolni, ha alapvetően nem vagyunk sikertelenek. Olyan gyors a technológiai változás, hogy ha nem akarunk lemaradni, akkor folyamatosan újra kell terveznünk saját működésünket.

Birkner Zoltán hozzátette: hétköznapi innováció akkor is születik, ha egy vállalat termelőtevékenységét, szervezeti kultúráját, marketing módszereit megújítva versenyelőnyhöz jut a piacon. A kutatás-fejlesztés az a tudás, amely szükséges az innovációhoz, de nem feltétlenül. Akkor működik hatékonyan a rendszer, ha a folyamat minél több tudományos alapon megszületett termék létrejöttét támogatja. A cél az, hogy egyre több tudás áramoljon a gazdaságba, fokozva a kutatási eredmények iránti piaci igényt. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) hidat képez az innováció szereplői között.

A hazai kutatás-fejlesztésnek tizenöt éve változatlan a nemzetközi pozíciója, s bár az elmúlt évtizedben jó eredmények születtek, ez csak arra volt elég, hogy ne szakadjunk le globális összehasonlításban. Stagnáló helyzetünk elsősorban abból fakad, hogy a kis-és középvállalkozások alig végeznek idehaza innovációs tevékenységet. Míg az 1980-as években sok magyar szabadalom született, addig ma eltűnőben a hagyományos magyar kreativitás. A külföldről beáramló tömeges innovációk miatt, illetve nem találtuk még meg a megfelelő ösztönzőrendszert.

Magyarországon jelenleg kutatás-fejlesztés az egyetemeken, az Akadémián és a nagyvállalatoknál folyik, de Birkner Zoltán szerint érdemes koncentrálni az erőforrásokat, hogy fokozható legyen a hatékonyság. Példaként említette, hogy az elmúlt uniós ciklusban a kutatás-fejlesztési alapból csupán fél százalékot tudtunk elhozni pályázatok révén, igaz, az egész kelet-európai régió is csak öt százalékot tudott fölmutatni.

A cél, hogy a kutatás-fejlesztésre és innovációra fordított összeg hazánkban elérje a GDP 1,8 százalékát, illetve 2030-ra a 3 százalékot. Az NKFI Hivatal széles körű pályázati rendszert dolgozott ki, amellyel a hazai kkv-k jelentősebb innovációs szerephez juthatnak. Az egyetemek aktivitását ösztönöznék, hogy képessé váljanak kiszolgálni a kkv-k innovációs igényeit, egyúttal a szabadalmi eljárások megújítása is tervben van.

Elektromos gokart versenypályával, ugrótoronnyal bővül a Katica Tanya

A szalon vendégei a Katica Tanya ételeit és a szőlősgyöröki Szent Anna borház borait kóstolhatták. A Somogyi Vállalkozói Szalon indulása óta hagyomány, hogy évente legalább egy alkalommal a Katica Tanya ad otthont a rendezvénynek. Nagy nyüzsgésbe csöppentünk, hiszen javában tart az osztálykirándulások főszezonja, mostanában sok óvodás és iskolás csoport látogat ide. Egy többen keresik a fenntartható fejlődésről szóló ökoprogramokat. Patcán már az egész pici gyerekeknek is működik tudatos vásárlás program. Pet palackból készítenek hasznos tárgyakat, s a gyerek megtanulhatja, hogy a hulladék nem szemét. A megújuló energiával működő ház megannyi látványossága arra tanítja a legkisebbeket, hogy az energia nem pazarolni való, és mindenki tehet a környezetvédelemért.

Az alapító-tulajdonosoknak, Handó Jánosnak és Eszternek az az elve, hogy a Katica Tanyát csak olyan fejlesztéssel bővítik, amelyhez az energiát meg tudják termelni. A legújabb beruházásuk már a vendégeiket is izgalomban tartja: készül az elektromos gokart versenypálya, amely 400 méter hosszú, hat méter széles, és tele van izgalmas kanyarokkal. A létesítmény június közepén nyit. Az elektromos gokartok környezettudatos járművek, és jó vezetési élményt adnak.

Június végén, július elején nyit az óriás ugrótorony, amelyből két méter vastag, felfújt párnára ugorhatnak a bátrak akár 8-10 méter magasról is. Jól működött a tavaly átadott kalandbarlang, amelyhez alig volt szükség fűtési energiára a télen. A mászófalakat nagyon szeretik a gyerekek és a felnőttek, mert mindennapos élmény, hogy a Katica Tanyán a felnőtt újra gyermek lehet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában