határérték

2018.08.06. 20:00

Levelet írnak a kormánynak a turistariasztó hangágyúk miatt

Törvényt kezdeményezne a hangágyúk használatáról a balatonberényi önkormányzat. Kiderült, a hang erőssége tízből nyolc helyen meghaladta megengedett határértéket.

K. G.

Mint arról beszámoltunk, az idén a korai szőlőtermés védelmében a dél-balatoni gazdák már a turisztikai szezon közepén, július végén megkezdték a hangágyúk használatát, hogy elriasszák a seregélyeket. A szőlőültetvények Balatonberényben határosak a külterületi utcákkal, ezért a nyaralóvendégek és a helyiek pihenését zavarja a hanghatás.

A tíz-tizenkét másodpercenként durrogó hangágyúk zaja miatt sok vendég elhagyta a települést. Hogy megoldást találjanak, a balatonberényi önkormányzat levélben fordult a Somogy Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályához.

Horváth László, Balatonberény polgármestere kérdésünkre elmondta: újabb lépést tettek, mert arra készülnek, hogy a kormányhoz fordulnak, hozzon új törvényt a hangágyúk használatáról. A napokban rendkívüli képviselő-testületi ülést tart az önkormányzat, ekkor javasolja majd a polgármester, hogy írjanak a kormánynak. Hogy milyen jogalkalmazási módot kérnek, azt még nem döntötték el, ezt jogászokkal szándékoznak kidolgozni.

Az önkormányzat bemérette a hangágyukat, és megkapták az erről szóló jegyzőkönyvet. Kiderült, a hang erőssége tízből nyolc helyen meghaladta megengedett határértéket. Balatonberény azt akarja elérni, hogy az önkormányzatnak legyen beleszólása a hangágyúk használatába. A hangágyúkat önkormányzati engedélyhez és bejelentéshez kötnék, és előírnák, hogy környezetvédelmi szakember állítsa be a berendezéseket. Balatonboglár és Balatonlelle térségében is gondot okoz a hangágyú, mely a legolcsóbb, de a leghatékonyabb módszernek számít a seregélyek ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában