Somogyfajsz

2017.08.24. 20:00

A madárparadicsomban alkottak és táboroztak a diákok

A Somogy Természetvédelmi Szervezet madárparadicsomát örökítették meg műveikkel azok a fonyódi gimnazisták, akik egy héten át táboroztak a somogyfajszi kastélyban. Az egyedülálló természeti környezetbe rendszeresen visszatér az alkotótábor.

Kovács Gábor

Gyönyörű ez a hely! Huszonketten vagyunk, de vannak, akik csak néhány napra csatlakoznak hozzánk – mondta Keserű Zoltán némettanár. – Festőművész vezeti a foglalkozásokat, rajzolnak portrét, festenek a természetben, a halastónál. Különböző technikákat használnak, pasztellt, zsírkrétát, olajfestéket és temperát. Közben a német és az angol nyelvet is gyakoroljuk, és sokat túrázunk a környéken. Fontos a közösségépítés, ennek jegyében tartunk közös bográcsozást, a tábortűznél énekelnek, zenét hallgatnak a fiatalok. A Kund-kastélyban három-négy ágyas szobákban szállásoltak el bennünket, néha jönnek természetfotósok, vadászok. Az alkotótáborunk olyan népszerű, hogy még az érettségizettek is visszajárnak. Korábban Töröcskén is töltöttünk néhány nyarat.

A fonyódi Mátyás Király Gimnázium tanulói Lengyel Zsüliett festőművész és művésztanár vezetésével alkottak. – Az együtt dolgozás öröme a mérvadó, a tájjal lehet azonosulni, fantasztikus környezet vesz körül minket – mondta. – Különböző korú gyerekek vannak itt, néhányan először bátortalanul bánnak a ceruzával, mások már komoly akril képeket készítenek vászonra. Filmkészítéssel is foglalkozunk, a diákok közül van, akit a vágás, szereplés, vagy az operatőri munka érdekel. Az idei témánk a vizuális alámerülés, ami ezt a korosztályt foglalkoztatja. A somogyfajszi helyszín beépül a művekbe, a tónál forgatunk, a képeket minden évben kiállítjuk a fonyódi gimnáziumban.

Tömösváry Tibor, a Somogy Természetvédelmi Szervezet vezetője szerint elsősorban a természeti értékek védelme a céljuk, nagyon sikeres a helyi programjuk. – Somogyfajszon van egy kis madárparadicsomunk. Az élőhelyek rehabilitációja során az tapasztaljuk, hogy sok új faj jelent meg a környéken – mondta Tömösváry Tibor. – A gólyatöcs elsősorban szikes élőhelyeket kedveli, de itt is megtelepedett nálunk, költőmadár. A fekete gólyák rendszeres gyülekezőhelye a környék, most is 30-40 madár gyűlt össze, ilyenkor bőséges haltáplálékhoz jutnak. Rétisas pár talált otthonra nálunk, és a kis kormoránok is látványosak, amikor a Nagyberekből érkeznek ide táplálkozni.

– A vörös gém mellett a selyemgém is egy teljesen új faj ezen a vidéken – tette hozzá. – A búbos banka, a nádi rigó szép számmal megtalálható, az énekesmadarak elszaporodtak. A tájban a botanikai értékek is fontosak, hiszen a legeltetés következtében több faj is teret nyert. A fekete kökörcsin többezres tőszámban található, ami somogyi viszonylatban is jelentős. Vagy például az agárkosbor, ami szintén értékes. Viszonylag kis területen, mozaikosan változatos élőhelyet tapasztalunk. Ez vonzza a madarakat, a vidra is nagy számban él errefelé.

A táj a képzőművészeket is megihleti. Tömösváry Tibor kiemelte: a természeti környezet mellett az épített értékek is fontosak számukra, ezért a műemlékvédelem alatt álló kastélyépületben rendszeresen képzőművészeti tábort tartanak, természetfotósokat fogadnak. Az érintetlen természetben a fiatalok nyugodt körülmények között alkothatnak. A fonyódi gimnáziummal régóta van kapcsolatuk, a diákok és tanáraik minden évben visszatérnek, és képeket adományoznak a természetvédelmi szervezetnek, ebből egy kis kiállítás is nyílt a kastélyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában